Πώς θα βάζω όρια στις σχέσεις μου με τον κόσμο;

Θα ήθελα μια συμβουλή σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζομαι τις ανθρώπινες σχέσεις. Δημιουργώ συχνά εμπόδια στις σχέσεις μου γιατί δεν μπορώ να οριοθετηθώ. Με τα άτομα που έχω πολλή οικειότητα, δυσκολεύομαι να συγκρούομαι και καταλήγω να κάνω πράγματα που δεν συμφωνώ, ή αποφεύγω να συγκρουστώ ξεκάθαρα με δικαιολογίες. Φοβάμαι πως αν οριοθετηθώ θα δυσαρεστήσω τον άλλον και θα σταματήσει η σχέση αυτή.

Αν και έχω αναγνωρίσει το πρόβλημα που έχω και προσπαθώ να αλλάξω στάση, καταλήγω να έχω το ίδιο μοτίβο. Όταν τύχαινε, και με βοήθεια άλλων, κατάφερνα να συγκρουστώ, συνήθως ένιωθα πολύ μόνη και θλιμμένη μετά και είχα τελειώσει και μια σχέση με τον τρόπο αυτό. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Στο ερώτημα απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ακούγεται να έχετε επεξεργαστεί τη δυσκολία σας και να την έχετε εξηγήσει στον εαυτό σας ρεαλιστικά. Ωστόσο μια εξήγηση δεν αρκεί για να φέρει τη λύση, γιατί ο κόσμος είναι έξω από το μυαλό μας στο οποίο ενυπάρχει η εξήγηση. Χρειάζεται μια αποτελεσματική σειρά βημάτων, μια μάχη αν το θέλετε, η οποία να κερδηθεί, για να μπορέσετε να νιώσετε ότι ο νέος τρόπος δράσης είναι αποτελεσματικότερος του παλιού.

Φυσικά και έχει μοναξιά η σύγκρουση, φυσικά και έχει ένα κομμάτι χρόνου στο οποίο υπάρχει αβεβαιότητα και φυσικά θα πρέπει κανείς να κάνει υπομονή μέσα σ’ αυτό το χρόνο. Να αντέξει δηλαδή την αβεβαιότητα, αφήνοντας χρόνο στον άνθρωπο με τον οποίο συγκρούστηκε θέτοντας τα όριά του, να καταλάβει το αντικείμενο της σύγκρουσης και να συμμορφωθεί προς τα νέα δεδομένα. Άλλωστε η σύγκρουση στη ζωή είναι αναπόφευκτη, γι’ αυτό κυρίως εργαζόμαστε για να φτιάξουμε συνθήκες που την κάνουν διαχειρίσιμη.

Κάποιες φορές, όμως, παρά την κοπιώδη εργασία μπορεί και πάλι να χρειαστεί να οριοθετηθείτε εκ νέου. Αυτό είναι απογοητευτικό πολλές φορές και προκαλεί από μόνο του αίσθημα εκνευρισμού ή και ματαιότητας. Όμως, συνήθως, οι άνθρωποι που είναι άμεσοι και θέτουν τα όριά τους ξεκάθαρα είναι που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν έτσι όπως φοβάστε όχι μόνο εσείς, αλλά όλοι μας: Μόνοι, ανήμποροι κι εκτεθειμένοι.

Έχετε επίσης στο νου σας ότι ένας άνθρωπος που θέλει πραγματικά να σχετιστεί μαζί μας προτιμά -από το να πει ότι η σχέση μπορεί να τελειώσει- να εργάζεται κι αυτός από κοινού ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Σε διαφορετική περίπτωση διατηρείτε το δικαίωμα να σκεφτείτε ότι σας χειρίζεται με τον φόβο του τέλους για να έχει το πάνω χέρι στη σχέση σας. Τον έλεγχο. Μια ωραία ανάλυση και διαπραγμάτευση αυτού του χειριστικού ελέγχου κάνουν οι Trey Parker και Matt Stone στο Southpark (επεισόδιο 7, σεζόν 21, τίτλος: “Doubling Down”) το οποίο σας προτείνω να δείτε.

Σχετικά άρθρα