Τι πρέπει να κάνεις όταν οι γονείς δεν δέχονται τις επιλογές σου;

Εδώ και ένα χρόνο είμαι σε σχέση με ένα παιδί από ξένη χώρα. Στην αρχή είχα μεγάλο πρόβλημα γιατί η οικογένεια μου δεν τον ήθελε σε καμία περίπτωση λόγω καταγωγής. Εγώ όμως έχω βαθιά και αληθινά συναισθήματα γι’ αυτόν και φαντάζομαι το υπόλοιπο της ζωής μου μαζί του, χωρίς αυτό να με αγχώνει. Με τον καιρό συνήθισαν στην ιδέα πως είμαι μαζί του χωρίς να το αποδεχτούν πλήρως, εμείς όμως πλέον σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε τη σχέση μας σε έναν αρραβώνα ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε μαζί. Ήμουν πάντα ένα παιδί που πήγαινε με τα νερά τους, αλλά σε αυτήν την περίπτωση έχω σκοπό να υποστηρίξω την επιλογή μου γιατί το παιδί αυτό το αξίζει και με το παραπάνω. Το θέμα είναι πως οι γονείς θα σκέφτονται πάντα «τι θα πει ο κόσμος» και «τι θα πει το σόι». Τι μπορώ να κάνω εγώ; Θέλω να τους καθησυχάσω και να σεβαστούν την επιλογή μου ώστε να σταματήσουν πια να μου βάζουν εμπόδια.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχολόγος Ζωή Στραβοπόδη, τηλ. 6972462110, email: [email protected], website: www.psychotherapy4all.gr:

Είναι όντως πολύ ψυχοφθόρο όταν η οικογένειά μας δεν εγκρίνει και αμφισβητεί τις επιλογές μας πάνω στο οτιδήποτε, πόσο μάλλον σε ένα τόσο προσωπικό ζήτημα. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι πολλές φορές, όσο και να το θέλουμε, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τη γνώμη και οπτική των άλλων και να τους πείσουμε ότι αυτό που έχουμε επιλέξει είναι το καλύτερο για εμάς και τις ανάγκες μας. Μάλιστα όσο περισσότερο προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο και αποτυγχάνουμε, τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται και τόσο περισσότερο απογοητευόμαστε.

Επίσης όσο περισσότερο «συζητάμε», τόσο περισσότερο δίνουμε εμμέσως το μήνυμα ότι διαπραγματευόμαστε την επιλογή μας πράγμα που όπως καταλαβαίνω στην περίπτωσή σας επ’ ουδενί δεν ισχύει. Θα σας πρότεινα να σταματήσετε να προσπαθείτε να αλλάξετε τα συναισθήματά των άλλων για τον άνθρωπό σας ή/και για την επιλογή σας και να εστιάσετε περισσότερο στη συμπεριφορά τους θέτοντας κάποια όρια.

Δηλώστε τις προθέσεις σας, χωρίς πολλά-πολλά, πείτε τους ότι γνωρίζετε τα συναισθήματά τους για τον επικείμενο αρραβώνα και ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις σας να τα αλλάξετε και πως θα τους δώσετε όλο το χρόνο μέχρι να χωνέψουν μόνοι τους ότι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Αφήστε στην άκρη τα επιχειρήματα και τα συναισθήματά τους και δώστε βάση στη συμπεριφορά. Ορίστε ποιες συμπεριφορές θεωρείτε ότι είναι αποδεκτές από μέρους τους και ποιες δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Τέλος, προστατέψτε τον σύντροφό σας και τις μελλοντικές οικογενειακές σας σχέσεις με το να μην μεταφέρετε άσχημες πληροφορίες εκατέρωθεν. Όλα τα άλλα είναι ζήτημα χρόνου.

Σχετικά άρθρα