Θυμός: Πώς τον προκαλούμε μόνοι μας και πώς θα βοηθηθούμε;

Διάβασα ένα τεστ για τα όρια του θυμού. Στο τέλος υπάρχει αναφορά σε μια 3η επιλογή, το «να καταφέρει κάποιος να καλλιεργεί τον θυμό του» (Συγκεκριμένα: «Σταματήστε να καλλιεργείτε τον θυμό σας. Δε θα χρειάζεται να αποφασίσετε αν θα τον συγκρατήσετε ή θα τον εκφράσετε αφού δεν θα υπάρχει πια»).

Θα ήθελα πολύ να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για αυτό, καθώς και πού θα μπορούσα να απευθυνθώ για βοήθεια.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοδραματίστρια Σοφία Κουφοπούλου:

Παρόλο που δεν έχω γράψει προσωπικά το κείμενο στο οποίο αναφέρεστε, όσον αφορά την πρόταση που σας απασχολεί, αυτό στο οποίο υποθέτω πως αναφέρεστε είναι ότι κάποιες φορές καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι τον θυμό μέσα μας. Έχουμε δηλαδή την επιλογή σε κάποιο δυσάρεστο, αναπάντεχο γεγονός είτε να αντιδράσουμε ψύχραιμα και με ηρεμία, είτε να θυμώσουμε.

Στο ενδεχόμενο του θυμού, θα έχουμε μετά το δίλημμα να καταπιέσουμε τον θυμό μας ή να τον εκφράσουμε. Εάν διαλέξουμε την επιλογή της ψυχραιμίας, δε θα χρειαστεί να μπούμε στο δίλημμα τι να κάνουμε τον θυμό μας. Επομένως κατά μία έννοια, εμείς οι ίδιοι δίνουμε τροφή στην ύπαρξη του θυμού.

Τι είναι όμως ο θυμός; Πέρα από το ότι αποτελεί ένα συναίσθημα ενόχλησης και οργής, πίσω από τον θυμό υπάρχουν συναισθήματα πόνου και απογοήτευσης τα οποία είναι βοηθητικό να τα εκφράζουμε. Με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας και βρίσκουμε διεξόδους εκεί που πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει καμία λύση.

Εάν θέλετε να έρθετε σε πιο προσωπική επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου σας, σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας ή σε ιδιώτη ψυχολόγο.

Σοφία Κουφοπούλου
ψυχολόγος-ψυχοδραματίστρια
6947834889
http://drasipsyhis.gr

Σχετικά άρθρα