Μοναξιά: Τι να κάνεις όταν μένεις χωρίς φίλους εξαιτίας μεγάλων αλλαγών;

Όταν πήγαινα σχολειό είχα πολλούς φίλους. Μετά έφυγα και πήγα σε ένα νησί να μείνω γιατί εκεί έμενε το αγόρι που είχα σχέση. Έμεινα εκεί από τα 18 μου, 5 χρονιά. Τα χρονιά χειροτέρευαν όλο και περισσότερο. Μέχρι που έπαθα πρόβλημα στο στομάχι από το άγχος. Αρραβωνιάστηκα με το παιδί αυτό. Όμως δεν άντεξα άλλο και στο τέλος γύρισα πίσω στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ χάθηκα με τους περισσότερους φίλους. Έμεινε μονό η κολλητή μου, η όποια πήγε σε άλλη πόλη μόνιμα, παντρεύτηκε και έκανε ένα παιδί. Άλλες δύο φίλες που είχα, με τις οποίες βγαίναμε, μαλώσαμε ας πούμε γιατί όταν βολεύτηκαν με τη ζωή τους, με ξέχασαν και όταν εγώ είχα προβλήματα ήταν άφαντες. Έμεινα χωρίς καθόλου φίλους. Δουλεύω, όμως από εκεί δεν μπορώ να κάνω φίλους. Είμαι μονή μου από το πρωί ως το βραδύ.

Στο ερώτημα απαντά η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου:

Η αλήθεια είναι πως καταλαβαίνω αυτό που περιγράφετε, όμως δεν μου είναι καθαρό τι σας προβληματίζει άμεσα μιας και ακούγονται πολλές οι αλλαγές στη ζωή σας το τελευταίο διάστημα.

Θα ήταν σημαντικό και βοηθητικό για εσάς να εξετάσετε την κάθε συνθήκη στη ζωή σας ξεχωριστά, τις επιλογές, τις καταστάσεις, αλλά και τα συναισθήματα σας γι’ αυτές. Για τη σχέση σας που έληξε, για την επιστροφή σας στην Αθήνα, για τις φιλικές σας σχέσεις.

Ωστόσο θα πρότεινα να δείτε περισσότερο εσάς και τον εαυτό σας, πώς νιώθετε εσείς για όλα αυτά και τι θα θέλατε εσείς να κάνετε. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε και να δουλέψετε τα συναισθήματα αυτά που βιώνετε.

Παράλληλα με τη δουλειά για τον εαυτό σας, να στραφείτε σε εσάς και να δείτε εσάς τι σας ευχαριστεί, τι σας αρέσει να κάνετε, τι θα θέλατε να κάνετε για εσάς που θα σας γεμίζει;

Πιο σημαντικό θεωρώ είναι να νιώσετε καλά με εσάς και τον εαυτό σας και σε δεύτερο βαθμό να εξετάσετε τις σχέσεις σας με τους γύρω σας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα σας πρότεινα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε κάποια θεραπευτική/συμβουλευτική διαδικασία με κάποιον ειδικό ώστε να δείτε διαφορετικά κάποιες καταστάσεις και να μπορέσετε να εστιάσετε σε διαφορά θέματα που προκύπτουν από όλες αυτές τις αλλαγές που βιώσατε.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
6983433267
[email protected]
www.aggelikikavallieratou.com

Σχετικά άρθρα