10 λανθασμένες απόψεις για τον αυτισμό

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που αφορά πολύ κόσμο ενώ ανησυχεί πολύ περισσότερους νέους γονείς που αγωνιούν μήπως το παιδί τους βρίσκεται στο φάσμα… Από το φόβο αυτό έχουν γεννηθεί κάποιες εντελώς λανθασμένες απόψεις για τον αυτισμό που εκθέτουμε παρακάτω.

1. Ο αυτισμός είναι αρρώστια

Ο αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή και τα αίτιά του ποικίλλουν. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κληρονομικότητα αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος που το προκαλεί. Δεν είναι ασθένεια, δεν είναι μεταδοτική και δεν υπάρχει θεραπεία γι΄αυτόν.

2. Οι αυτιστικοί δεν έχουν ενσυναίσθηση και δεν έχουν συναισθήματα

Δεν είναι ότι δεν νιώθουν ή δεν μπορούν να συμπάσχουν. Απλώς, αντιλαμβάνονται τον κόσμο αλλά και τα συναισθήματα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

3. Οι αυτιστικοί είναι είτε χαρισματικοί είτε παρουσιάζουν νοητική καθυστέρηση

Αυτό είναι εντελώς αφοριστικό και δεν ισχύει για την πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα. Υπάρχουν περιπτώσεις αυτιστικών που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και άλλες περιπτώσεις που όντως παρουσιάζουν καθυστέρηση. Αλλά αυτά δεν αποτελούν κανόνα. Τα άτομα με αυτισμό έχουν κατά κανόνα μια μέση νοημοσύνη.

4. Οι αυτιστικοί έχουν ειδικά ταλέντα

Συνήθως τα αυτιστικά άτομα έχουν φοβερή μνήμη ή παρουσιάζουν κάποιες άλλες δεξιότητες που μπορεί να θεωρηθούν ταλέντα. Δεν ισχύει ακριβώς αυτό. Όλα αυτά ξεκινούν από νευρολογικές αιτίες. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλός τους έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αναπτύσσουν κάποιες λειτουργίες καλύτερα από τα μη αυτιστικά άτομα. Αυτό όμως δεν τα καθιστά… σούπερ ήρωες!

5. Τα αυτιστικά άτομα είναι επιθετικά

Η ψυχο-σωματική ένταση που βιώνουν ενίοτε σε συνδυασμό με την έλλειψη κατανόησης από τον περίγυρό τους μπορεί να οδηγήσει τα αυτιστικά άτομα σε κρίσεις. Ωστόσο δεν επιδεικνύουν μεγαλύτερη επιθετικότητα από έναν μη αυτιστικό. Επίσης τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να αποφευχθούν με την ορθή αντιμετώπιση από το περιβάλλον τους.

6. Τα αυτιστικά άτομα δεν είναι αυτόνομα

Ο δείκτης αυτονομίας των αυτιστικών ποικίλλει ανά περίπτωση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας αυτιστικός υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να ζει εντελώς μόνος του χωρίς να έχει ανάγκη κανέναν. Άλλοι πάλι μπορεί να μην αυτοεξυπηρετούνται…

7. Τα άτομα με αυτισμό δεν κοιτάνε στα μάτια

Πολλά άτομα με αυτισμό δυσκολεύονται να εστιάσουν στα μάτια του άλλου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος δεν κοιτάει στα μάτια είναι αυτιστικός. Επίσης υπάρχουν πολλά άτομα με αυτισμό που μπορούν να σε κοιτάξουν μια χαρά στα μάτια δίχως καμία δυσκολία.

8. Τα αυτιστικά άτομα ζουν στον κόσμο τους

Μπορεί να φαίνεται ότι χάνονται αλλά έχουν πλήρη συναίσθηση ότι ζουν στον κόσμο όπου ζουν όλοι οι υπόλοιποι και με αυτούς θέλουν να συναναστραφούν…

9. Έχουν ανάγκη από αυστηρότητα και πειθαρχία

Τα αυτιστικά άτομα θέλουν να ζουν σε ένα πρόγραμμα και ενοχλούνται αν δεν τηρούνται οι κανόνες. Αυτό δε σημαίνει ότι επιζητούν την αυστηρότητα. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν ανάγκη από κατανόηση και ενσυναίσθηση.

10. Πρέπει συνεχώς να τους διορθώνουμε για να γίνουν κοινωνικά αποδεκτοί.

Οι αυτιστικοί πρέπει να γίνονται αποδεκτοί ακριβώς έτσι όπως είναι, με την ιδιαιτερότητα που τους χαρακτηρίζει. Δεν μπορείς και δεν πρέπει να τους αλλάξεις. Μην προσπαθείς να τους επιβάλλεις τους κανόνες του “κοινωνικού καθωσπρεπισμού”. Αντιθέτως, προσπάθησε να αποκωδικοποιείς και να κατανοείς τη δική τους συμπεριφορά, ώστε να ξέρεις πώς να τους φέρεσαι και πώς να βοηθήσεις στην καλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τους άλλους.

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.com

Σχετικά άρθρα