Παρεμβατικότητα των γονιών: Η μητέρα μου θέλει να μας χωρίσει. Τι να κάνω;

Χρειάζομαι παρακαλώ τη βοήθειά σας. Η μητέρα μου έχει καταστρέψει τη ζωή του αδερφού μου και τώρα και τη δική μου. Δεν μας αφήνει να ζήσουμε τη ζωή μας όπως έχουμε επιλέξει. Δεν συμφωνεί με την επιλογή των συντρόφων μας και παρεμβαίνει με πολύ άσχημο τρόπο. Μας κάνει ψυχολογικό πόλεμο χρησιμοποιώντας προβλήματα υγείας ή με συνεχή γκρίνια ή με μούτρα. Έχουμε προσπαθήσει να τη συνεφέρουμε, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Δίνει περισσότερη σημασία στον κοινωνικό περίγυρο παρά στη δική μας ευτυχία.

Στην περίπτωση του αδερφού μου έχει προσπαθήσει πολλές φορές να χωρίσει το ζευγάρι. Στη δική μου περίπτωση δημιουργεί προβλήματα στον περίγυρο του συντρόφου μου, με κατασκοπεύει και μου κρατάει μούτρα. Έχω δηλώσει εδώ και πολλά χρόνια ότι είμαι κατά του γάμου και δεν μπορεί να το χωνέψει. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι έχει παρανοήσει ή ότι ήταν παράφρων και δεν το είχα καταλάβει. Νομίζω ότι θα έχουμε άσχημη κατάληξη. Εγώ δεν αντέχω άλλο τόση πίεση, πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα αρρωστήσω… Θα ήθελα τη γνώμη σας παρακαλώ.

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Από τις περιγραφές σας φαίνεται ότι η μητέρα σας, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και δεν σέβεται τις αποφάσεις και την προσωπική ζωή των παιδιών της. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν μένετε μαζί με τη μητέρα σας. Αν ναι, είναι δύσκολο να οριοθετηθεί η κατάσταση, έτσι ακριβώς όπως την περιγράφετε γιατί η συγκατοίκηση δίνει αφορμές για παραπάνω εμπλοκή. Αν μένετε πάνω – κάτω, όπως συνηθίζεται σε αρκετές ελληνικές οικογένειες, πάλι υπάρχουν αφορμές για παρεμβάσεις και δεν εξασφαλίζεται εύκολα η ιδιωτικότητα. Στην περίπτωση αυτή θα πρότεινα απομάκρυνση από τη μητέρα σας.

Δεν μου αναφέρετε αν μένετε σε μεγάλη πόλη ή επαρχία, γιατί γράφετε ότι η μητέρα σας δίνει μεγάλη σημασία στο τι λέει ο περίγυρος, κάτι που χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία σε πιο κλειστές, μικρές κοινωνίες. Αν μένετε μακριά της και πάραυτα σάς δημιουργεί προβλήματα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ειδικό για το πώς θα πρέπει να διαχειριστείτε την κατάσταση, γιατί αν υπάρχει ασφαλής χιλιομετρική απόσταση, αλλά εσείς βιώνεται την παρεμβατικότητα της, ίσως δεν την οριοθετείτε με τον κατάλληλο τρόπο.

Άλλες πληροφορίες που θα ήθελα: Ο πατέρας σας ζει; Αν ναι μένει μαζί της; Τι στάση κρατά σχετικά με τις συμπεριφορές της; Προσπαθεί κι αυτός μαζί σας να τη συνεφέρει όπως εσείς ή παίρνει το μέρος της και τη δικαιολογεί;

Όπως και να έχει συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό γιατί πολλές φορές πίσω από συμπεριφορές δικών μας ανθρώπων που χαρακτηρίζουμε παράλογες, υπερβολικές, χειριστικές, μπορεί να κρύβεται κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα ή κάποια ψυχική νόσος η οποία να χρήζει θεραπευτικής ή φαρμακευτικής παρέμβασης.

Επίσης λέτε ότι χρησιμοποιεί συχνά προβλήματα υγείας για να σας χειριστεί και να σας αναγκάσει να ασχοληθείτε μαζί της. Μπορείτε λοιπόν «εκμεταλλευόμενη» τα παράπονά της για την υγεία της, να της προτείνετε να δει κάποιον ειδικό Ψυχικής Υγείας ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα