Μοναξιά και κακή διατροφή: Κλείνομαι στον εαυτό μου και τρώω ανθυγιεινά φαγητά. Τι να κάνω;

Γενικά είμαι πολύ κλειστός άνθρωπος, δύσκολα γνωρίζω καινούριους ανθρώπους λόγω και της ντροπής μου και ακόμα πιο δύσκολα τους ανοίγομαι. Κανείς πραγματικά πιστεύω δεν με ξέρει καλά, δεν ξέρει τι σκέφτομαι ή τι νιώθω. Και τα τελευταία χρόνια νιώθω συνεχεία ένα κενό μέσα μου και απομονώνομαι ακόμα περισσότερο. Το μονό που κάνω είναι να τρώω γλυκά και ανθυγιεινά φαγητά απ’ έξω. Το ξέρω είναι λίγο μπερδεμένα έτσι όπως τα λέω και μπορεί να σας φανούν υπερβολικά, αλλά έτσι νιώθω πραγματικά. Πάντα όλοι με κάνουν να ακολουθώ αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνω και μου το «περνάνε» με τον δικό τους τρόπο κάθε φορά. Ό,τι μου αρέσει το θεωρούν ασήμαντο ή ότι δεν θα με βγάλει πουθενά. Δεν νομίζω να θεωρούν ότι κάνω κάτι σημαντικό στη ζωή μου. Όμως νιώθω ότι θέλω την αληθινή ελευθερία μου, σαν να ξεκινώ από την αρχή ξανά, με νέους ανθρώπους και να κάνω αυτό που θέλω χωρίς να με κρίνουν ή να με νοιάζει τόσο η γνώμη των άλλων ώστε να φτάνω σε σημείο να μην με «νοιάζει» η δική μου γνώμη.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Από αυτά που μου γράφετε, καταλαβαίνω ότι είστε ένας άνθρωπος που έχει πολλά να «δώσει», αλλά δεν ξέρει πώς να υποστηρίξει την άποψή του και τα θέλω του, γι’ αυτό και καθοδηγείται και επηρεάζεται από ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Άμεση συσχέτιση με όλα αυτά έχει και το φαγητό, ενώ δηλαδή θεωρείται απόλαυση, για κάποιους ανθρώπους καταλήγει να είναι διέξοδος ή περισπασμός από το πρόβλημα, είναι το γέμισμα του κενού που αισθάνεται το άτομο μέσα του. Μέσα από το φαγητό εκφράζεται και ταυτόχρονα νομίζει ότι εκτονώνεται, το φαγητό προκαλεί προσωρινά ευχαρίστηση που είναι αντισταθμιστική στην κακή ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.

Η βοήθεια που μπορεί να δοθεί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι από σύμβουλους ψυχικής υγείας και η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ανάγκη για αποδοχή του ίδιου του εαυτού, η ενίσχυση της αυτο-εικόνας, η υποστήριξη των αναγκών και η δημιουργία σχέσεων με ισότιμους όρους, είναι κάποιοι από τους στόχους που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσα από μια θεραπευτική σχέση που σκοπό θα είχε τη βοήθεια του ατόμου να πάρει τη ζωή του στα χέρια και να ξεκινήσει πάλι να ζει.

Τέλος στο κομμάτι της συσχέτισης με το φαγητό, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο ώστε να κατανοήσει ποιες εσωτερικές ανάγκες του καλύπτει μέσα από το φαγητό, να καλυτερεύσει την εικόνα του εαυτού του και να τον αγαπήσει, αλλά και να διευκολύνει τις απαιτούμενες αλλαγές να μην είναι παροδικές αλλά μόνιμες.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα