Παραμύθια: πώς καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών;

Όσο και να αλλάζουν οι εποχές, όσο και αν οι εικόνες και τα βίντεο έχουν κατακλύσει τη ζωή των παιδιών σας, κάποια πράγματα μένουν σταθερά… Τα παιδιά -και κυρίως αυτά που είναι σε βρεφική και νηπιακή ηλικία- έχουν ανάγκη να ακούν παραμύθια και ιστορίες. Συχνά μάλιστα θέλουν να ακούν και να ξανακούν την ίδια ιστορία ξανά και ξανά. Έτσι μόνο μπορεί να την εμπεδώσει, να την κατανοήσει απόλυτα, να την κάνει δική του και να μπορεί αργότερα να την αναπαράγει.

Ποια είναι η ιδανική ώρα για παραμύθια;

Πότε είναι ωραία να διαβάσετε ή να διηγηθείτε παραμύθια στα παιδιά σας; Συνήθως το βράδυ. Είτε πριν από τον ύπνο είτε και λίγο νωρίτερα. Όταν έχετε επιστρέψει από τη δουλειά, έχετε φάει, χαλαρώνετε με το παιδί στον καναπέ και αντί να ανοίξετε τηλεόραση ή τάμπλετ, αρχίστε τα παραμύθια. Πάρτε βιβλία και ξεκινήστε την ανάγνωση! Ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε τις δικές σας ιστορίες.

Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και γίνετε… παραμυθάδες!

Αν έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και βλέπετε ότι και το παιδί χάνει το ενδιαφέρον του με τις γνωστές ιστορίες, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και… αυτοσχεδιάστε! Πιαστείτε από αληθινά γεγονότα (πχ. ένα περιστέρι που πετάει στο μπαλκόνι, ένα σκυλάκι που είδατε στον δρόμο…) και φτιάξτε τη δική σας ιστορία! Είναι δημιουργικό και για σας!

Τι αρέσει στα παιδιά να ακούν!

  •  Πρέπει να υπάρχουν “καλοί” και “κακοί”. Στο τέλος συνήθως ο κακός τιμωρείται
  • Η πλοκή πρέπει να ναι γρήγορη! Κάντε και τη διήγησή σας αρκετά θεατρική: “ξαφνικά, χτυπάει η πόρτα και…” Κάντε μια παύση για να διεγείρετε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού σας.
  • ένας ήρωας λίγο αστείος, στα όρια του γελοίου θα ενισχύσει την αφήγησή σας
  • χρησιμοποιήστε λέξεις – κλειδιά που θα επαναλαμβάνετε συχνά για να χαρακτηρίσετε κάποιον ήρωα. Αυτές οι φράσεις μένουν και μπορεί να τις επαναλαμβάνει μαζί σας και το παιδί σας
  • Στα παιδιά αρέσει να νικάει ο αδύνατος και να ξεπερνάει πολλά εμπόδια. Σκεφτείτε την ιστορία του Δαυίδ με τον Γολιάθ και εμπνευστείτε!

Τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες

Η φαντασία τους οργιάζει! Φτιάχνουν κι εκείνα τις ιστορίες τους και τις διηγούνται σε σας! Αφήστε τα να αυτοσχεδιάσουν! Είναι όμορφο να ταξιδεύουν με τα φτερά της φαντασίας! Ακούστε τα και ταξιδέψτε μαζί τους!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από psychologies.com

 

Σχετικά άρθρα