Εφηβεία: Η κόρη μου ντύνεται προκλητικά. Πώς να το διαχειριστώ;

Εφηβεία. Μια… δύσκολη περίοδος τόσο για τα παιδιά που βιώνουν απίστευτες αλλαγές στο σώμα και στη διάθεσή τους, αλλά και για τους γονείς, που έχουν να διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά στην ενηλικίωση.

Στη φάση της εφηβείας, οι νέοι περνούν από διάφορα στάδια και φάσεις, που μπορεί να επηρεάσουν τόσο την εικόνα τους όσο και τη συμπεριφορά τους. Καβγάδες και εντάσεις αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς σας!

Η… επανάσταση στο ντύσιμο

Η έφηβη κόρη σας αυτό το διάστημα αναζητά την ταυτότητά της, ψάχνει να βρει το προσωπικό της στιλ. Και αναγκαστικά είτε πειραματίζεται είτε ακολουθεί πιστά τις επιταγές της μόδας, όσο παράλογες και αν είναι αυτές, όσο και αν δεν της πάνε. Χαλάει απίστευτα χρήματα από το χαρτζιλίκι της σε καλλυντικά και βλέπει συνέχεια βίντεο για τεχνικές μακιγιάζ. Κάθε φορά που βγαίνει έξω με την παρέα της, γίνεται σχεδόν αγνώριστη. Μακιγιάζ, σέξι ντύσιμο, ψηλοτάκουνα.

Τι να κάνετε; Να απαιτήσετε να αλλάξει εμφάνιση; Να μαλώσετε μαζί της; Αν το κάνετε, σίγουρα έχετε χάσει το παιχνίδι. Άλλωστε η λαϊκή ρήση λέει “τα ράσα δεν κάνουν τον παπά”. Και η κόρη σας βρίσκεται στη φάση που αναζητά την ταυτότητά της. Και μέχρι να τη βρει, θα έχετε να δείτε πολλές αλλαγές πάνω της… Θυμηθείτε και τα δικά σας! Κάποτε κάνατε κι εσείς τη στιλιστική σας επανάσταση!

Τι μπορεί να κρύβει ένα προκλητικό ντύσιμο;

Κάθε επανάσταση έχει ένα τίμημα. Έχει όμως και ένα σκοπό, ένα αποτέλεσμα αλλά και κάποιες απώλειες. Είναι ωραίο να κάνει μόνη της τις στιλιστικές της επιλογές αλλά το υπερβολικά προκλητικό ντύσιμο μπορεί να έχει βαθύτερες αιτίες. Μπορεί να πηγάζει από ανασφάλειες στην εμφάνισή της ή στις σχολικές της επιδόσεις. Για παράδειγμα μπορεί η κόρη σας να υποφέρει από ακμή και με το μακιγιάζ να προσπαθεί να κρύψει τα σημάδια ενώ με το προκλητικό ντύσιμο να αναδείξει τη σέξι πλευρά της, ώστε να αρέσει… Συζητήστε μαζί της και προσπαθήστε να μάθετε γιατί το κάνει, ώστε να τη βοηθήσετε και να την κατευθύνετε.

Τα όρια της κάθε οικογένειας

Κάθε οικογένεια έχει τους κανόνες της αλλά και το βαθμό αυστηρότητας που εφαρμόζει στα μέλη της. Αν κρίνετε ότι η κόρη σας ντύνεται προκλητικά κατ’ εξακολούθηση, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να της επιβάλλετε κάποιους κανόνες… καλής συμπεριφοράς και συμμόρφωσης.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από psychologies.com

 

Σχετικά άρθρα