Ακουστικές ψευδαισθήσεις: «Ακούω φωνές στο κεφάλι μου, ένα μουρμουρητό που δυναμώνει…»

Ο αδερφός της μητέρας μου έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική και παίρνει αγωγή. Ο γιατρός, όταν τον ρώτησα αν πάσχει από σχιζοφρένεια, μου είπε μπορεί ναι, μπορεί όχι. Υπάρχει περίπτωση να το κληρονομήσω; Επίσης εδώ και ένα χρόνο που το σκέφτομαι, έχασα έναν πολύ δικό μου άνθρωπο και αυτό μου προξένησε φοβίες, η μία χειρότερη από την άλλη, πήγα σε ψυχολόγο και μου είπε ότι δεν έχω κάτι, αλλά εδώ και αρκετό καιρό ακούω σαν ένα μουρμουρητό και δε ξέρω αν είναι εξωτερικός ήχος που δεν τον άκουγα τόσα χρόνια ή φωνές στο κεφάλι και αρχίζω να τρελαίνομαι; Οι φωνές ξεκινάνε σιγά-σιγά και επιδεινώνονται.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Το μόνο βέβαιο είναι ότι παρουσιάζετε αγχώδη φοβικά συμπτώματα! Αυτή η κατάσταση είναι ασφαλώς ενοχλητική και χρειάζεται αντιμετώπιση. Η ψυχολόγος προφανώς σας είπε ότι δεν έχετε κάποια «σοβαρή διάγνωση», αλλά και η αγχώδης διαταραχή πρέπει να αντιμετωπίζεται γιατί μειώνει την ποιότητα της ζωής μας.

Για να κάνουμε διάγνωση σχιζοφρένειας απαιτείται η συνύπαρξη πολλών και συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένος λόγος, συναισθηματική επιπέδωση, κοινωνική και επαγγελματική δυσλειτουργία. Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των έξι μηνών και να μην οφείλονται σε άλλες ψυχοπαθολογικές ή οργανικές αιτιάσεις.

Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις αποτελούνται από μία φωνή που σχολιάζει αδιάκοπα τις σκέψεις του ατόμου ή περισσότερες φωνές που συνδιαλέγονται μεταξύ τους.

Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις, όμως, μπορούν να είναι αποτέλεσμα έντονου στρες, χρήσης ουσιών, υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, έλλειψης ύπνου και μερικών οργανικών διαταραχών. Έχει επίσης εντοπιστεί και μια γενετική συσχέτιση.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

Σχετικά άρθρα