Το ψυχολογικό προφίλ του δράστη στον Καναδα, Άλεκ Μινασιάν: Ιδιόρρυθμος, κοινωνικά απομονωμένος και με περίεργα τικ

Ο Άλεκ Μινασιάν είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για τον θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15, στο μακελειό του Καναδά. Ο 25χρονος που συνελήφθη, οδήγησε ένα νοικιασμένο βαν κατευθείαν πάνω σε πεζούς στην οδό Γιανγκ, στο κέντρο του Τορόντο, μετατρέποντας ουσιαστικά το όχημα σε μια μηχανή θανάτου που θέρισε ανθρώπινες ζωές!

Ποιο είναι όμως το προφίλ του Άλεκ Μινασιάν; Οι λιγοστές πληροφορίες σκιαγραφούν το προφίλ ενός προβληματικού ατόμου που ήταν «περίεργος» στις κοινωνικές του επαφές, απόκοσμος και ιδιόρρυθμος. Επιπλέον, μαρτυρίες παλιών συμμαθητών τον θέλουν να πήγαινε σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος «ειδικές ανάγκες» χρησιμοποιείται με μάλλον διασταλτικό τρόπο από το καναδικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς συμπεριλαμβάνει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές και διάφορες μορφές αναπηρίας.

Τρεις πρώην συμμαθητές του Μινασιάν που μίλησαν σε ΜΜΕ εμφανίστηκαν βέβαιοι πως ο 25χρονος αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή.

Ο νεαρός ζούσε σε γειτονική περιοχή και φοιτούσε στο Κολέγιο Seneca, ενώ σύμφωνα με μια ακόμη μαρτυρία είχε αποφοιτήσει μόλις την προηγουμένη εβδομάδα. Ασχολείται με την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό λογισμικού και τελευταία του δουλειά ήταν πάνω σε μια εφαρμογή για τον εντοπισμό θέσεων στάθμευσης στην περιοχή του Τορόντο.

«Ήταν κλειστός, δεν μιλούσε με κανέναν», δηλώνει ένας συμφοιτητής του, ενώ άλλος επισημαίνει πως εάν και είχε προβλήματα στις κοινωνικές συναναστροφές του, εντούτοις δεν θα τον περιέγραφε ακριβώς ως μοναχικό.

«Δεν είμαι σίγουρος εάν είχε ποτέ κάποιον πολύ κοντινό φίλο, τουλάχιστον δημόσια. Δεν τον είδα ποτέ να κυκλοφορεί με παρέα, γενικότερα. Όποτε, όμως, θα τον βλέπαμε στους διαδρόμους, θα του μιλούσαμε ή θα του λέγαμε ένα ‘γεια’. Θυμάμαι να τον βλέπω συχνά να περπατάει στο διάδρομο, συνήθως μονάχος του ή να βρίσκεται στην καφετέρια επίσης μονάχος του»: Με αυτές τις φράσεις τον περιέγραψε ο Ari Bluff, συμμαθητής του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, η περιγραφή ενός άλλου συμφοιτητή ήταν αυτή που προκαλεί αίσθηση, καθώς θυμάται τον Μινασιάν να έχει διάφορα τικ, όπως ένα χαρακτηριστικό τρέμουλο στα χέρια και να χτυπά το κεφάλι του με τον δείκτη του χεριού. Άλλες μαρτυρίες θέλουν τον νεαρό να περπατά με το κεφάλι κάτω και τα χέρια πλεγμένα σφιχτά, ενώ έβγαζε ήχους παρόμοιους με νιαουρίσματα.

Πώς πήρε την απόφαση;

Πώς όμως ένας τέτοιος άνθρωπος έφτασε στο σημείο να βρεθεί στη θέση του οδηγού με στόχο να αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές;

Συμφοιτητής του Μινασιάν εμφανίζεται έκπληκτος με το γεγονός ότι το όχημα οδηγούσε ο 25χρονος, καθώς, όπως είπε, όσο τον γνώριζε δεν γνώριζε ούτε πώς… μοιάζει το τιμόνι!

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, παρά τις ιδιορρυθμίες του, ο Μινασιάν δεν είχε δώσει την παραμικρή ένδειξη πως διέθετε βίαιες τάσεις και ξεσπάσματα και σε κάθε περίπτωση δεν φαινόταν να ασπάζεται εξτρεμιστικές απόψεις.

Σε ανάλογα περιστατικά με αυτό του Καναδά, συνεργάτες-ψυχίατροι του boro.gr έχουν συμφωνήσει πως συνήθως βλέπουμε να πρωταγωνιστούν «άνθρωποι που δεν έχουν άλλες σχέσεις, είτε ερωτικές, είτε οικογένειες. Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο: ο δράστης αισθάνεται μόνος». Παράλληλα, σύμφωνα και πάλι με ψυχιάτρους, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο στοιχείο όταν αφαιρείς τόσες ζωές και αυτό είναι η σοβαρή έλλειψη «ενσυναίσθησης» (empathy) για τους άλλους γύρω σου.

Η σύνδεση του Μινασιάν με έναν άλλο δολοφόνο

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη δουλειά τους για να διαπιστώσουν τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Μινασιάν στην αποτρόπαια αυτή πράξη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής εμφανίζονται βέβαιοι για ένα πράγμα: ήταν μια εσκεμμένη ενέργεια!

Ένστολοι που έχουν μιλήσει σε ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι φαίνεται να υπάρχει ένας «δεσμός» μεταξύ του Μινασιάν και του Έλιοτ Ρότζερ (Elliot Rodger), τον βασικό κατηγορούμενο για τη σφαγή του 2014 στη Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια όπου ένοπλος άνοιξε πυρ θερίζοντας 6 ανθρώπους.

Το τελευταίο post του Μινασιάν στο φερόμενο ως δικό του λογαριασμό στο Facebook, έγραφε μια απλή, αλλά συνάμα ανατριχιαστική φράση: «Χαιρετίζω τον Αξιοσέβαστο κύριο Έλιοτ Ρότζερ»! Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό που όπλισε το χέρι του Έλιοτ Ρότζερ ήταν το αίσθημα μειονεξίας, καθώς φέρεται να ήταν ενεργός σε ιντερνετικές ομάδες οι οποίες συζητούσαν για τα δικαιώματα των αντρών και προέβαλαν ισχυρισμούς ότι οι γυναίκες είναι κατώτερα όντα!

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να διαλευκάνουν τα κίνητρα του δράστη για το μακελειό στον Καναδά και υπόσχονται πως «μέχρι το τέλος της ημέρας» θα δοθούν οι απαντήσεις. Παράλληλα περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες, καθώς ο Μινασιάν αναμένεται να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα