Ψυχιατρική: «Δεν αντέχω τον ήχο άλλων ανθρώπων όταν τρώνε και αναπνέουν. Τι να κάνω;»

Αυτό που με απασχολεί είναι πολύ σοβαρό γιατί με εμποδίζει στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να έχω πρόβλημα σε οποιαδήποτε δουλειά με άτομα δίπλα μου και στην προσωπική μου ζωή.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ τους ήχους που κάνει κάποιο άτομο ακόμα κι όταν ανασαίνει βαριά. Δεν μπορώ να φάω με άλλον δίπλα μου, δεν μπορώ να βλέπω να κουνάνε το στόμα τους μασώντας ακόμα κι αν δεν ακούω τον ήχο. Είναι κάτι που έχω από τα 9 μου χρόνια περίπου και είμαι 55. Ρωτάω όπου μπορώ μήπως και μου πουν κάτι που μπορώ να κάνω να το αποβάλω… Είναι μαρτύριο! Όταν ακούω τους συγκεκριμένους θορύβους ιδρώνω, νευριάζω και δεν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου και φυσικά μετά απεχθάνομαι κάθε πρόσωπο που με φέρνει σε αυτό το σημείο. Οπότε αφήνω δουλειές, δεν μπορώ να έχω σχέση κλπ.

Στο ερώτημα απαντά ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Παύλος Σακκάς:

Όπως το εκτιμάτε σωστά, είναι κάτι σοβαρό, αφού σας εμποδίζει να έχετε μια φυσιολογική κοινωνική ζωή. Πόσω μάλιστα που έχει εμποδίσει και την επαγγελματική σας ζωή. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου. Αυτός μπορεί να καταφέρει να σας απαλλάξει από αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα, όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους. Η λύση στα προβλήματά μας δεν βρίσκεται ποτέ όταν τα βάζουμε κάτω από το χαλί και αποφεύγουμε να τα αντιμετωπίζουμε. Εξάλλου συχνά η αντιμετώπιση αποδεικνύεται πιο εύκολη απ’ όσο την περιμέναμε.

Παύλος Σακκάς
Καθηγητής Ψυχιατρικής

 

Σχετικά άρθρα