Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Πώς οδηγεί στην κατάθλιψη;

Έχω δίπλωμα οδήγησης από τα 18 και οδηγώ καθημερινά τα τελευταία 3 χρόνια που απέκτησα δικό μου αυτοκίνητο. Τον τελευταίο καιρό με πιάνουν εμμονές και όταν φτάνω σπίτι μου ξανασκέφτομαι τη διαδρομή που έχω διανύσει. Φοβάμαι μήπως προκάλεσα κάποιο «ατύχημα» το οποίο δεν κατάλαβα. Κάποιες φορές μπαίνω στη διαδικασία να επαναλαμβάνω αμέσως τη διαδρομή για να βεβαιωθώ ότι όλα είναι καλά! Με κουράζει αυτή η κατάσταση και με αγχώνει! Τι μπορώ να κάνω; Πού μπορεί να οφείλεται η γέννηση αυτής της εμμονής;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Αγαπητή φίλη, αυτό που περιγράφεις λέγεται «Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή»  ή ΙΨΔ (Obsessive–compulsive disorder-OCD) και ανήκει στη μεγάλη κατηγορία των αγχωδών διαταραχών. Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες (obsessions), είτε από ψυχαναγκασμούς (compulsions) είτε και από τα δύο.

Πρόκειται για ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή.

Εσύ παρουσιάζεις και ιδεοληψίες (επίμονη σκέψη του ατυχήματος )  και ψυχαναγκασμούς (επανάληψη της διαδρομής). Η κατάθλιψη αποτελεί συχνή επιπλοκή. Η θεραπεία της ΙΨΔ γίνεται τόσο φαρμακευτικά όσο και ψυχοθεραπευτικά ή συνδυαστικά για καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν το αντιμετωπίσεις άμεσα υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης και χρόνιας διάρκειας.

 

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

Σχετικά άρθρα