Θέλετε επιτυχία; Δεχτείτε την κριτική και πάρτε την ευθύνη

Σχεδόν κανείς από τους πλούσιους και ισχυρούς τούτου του κόσμου δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός, μορφωμένος, γοητευτικός ή όμορφος. Γίνονται πλούσιοι και ισχυροί επειδή θέλουν να γίνουν.

Πολ Άντερσεν

Δεν είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε την επιδοκιμασία, αρκεί να τη ζητήσουμε από αρκετούς ανθρώπους, ή από εκείνους που συνήθως μας λένε ό,τι θέλουμε να ακούσουμε.

Το πιθανότερο είναι ότι θα μας χαϊδέψουν τ’ αυτιά αντί να φανούν υπερβολικά επικριτικοί. Επίσης, έχουμε την τάση να διαγράφουμε τα δυσάρεστα ώστε να ακούμε μόνο αυτά που θέλουμε να ακούσουμε.

Αν λοιπόν κάποιο έργο σας έτυχε καλής αποδοχής, τι αποδείξατε στον εαυτό σας; Ότι το συγκεκριμένο έργο είναι καλό επειδή έτσι αποφάνθηκαν οι άλλοι.

Και αυτό δεν είναι κακό. Αλλά ούτε σπουδαίο είναι.

Αν αντί να επιζητήσετε την επιδοκιμασία, ρωτήσετε: «τι πρόβλημα υπάρχει; Πώς μπορώ να το βελτιώσω;» τότε είναι πολύ πιθανό να πάρετε μία ειλικρινή απάντηση, αποτέλεσμα ορθής κριτικής. Ίσως μάλιστα βελτιώσετε την ιδέα σας. Ενώ θα είστε σε θέση να απορρίψετε την όποια κριτική θεωρήσετε λανθασμένη.

Η ανάληψη της ευθύνης μάς δίνει τον έλεγχο

Αν συμμετείχατε σε κάτι που δεν πήγε καλά, μην κατηγορείτε τους άλλους. Κατηγορήστε μόνο τον εαυτό σας. Αν βάλετε έστω και λίγο το χέρι σας κάπου, αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για αυτό. Αν αποδέχεστε την ευθύνη, τότε είστε σε θέση να κάνετε κάτι γι’ αυτήν.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες για την αποτυχία είναι οι εξής:

  • Ήταν μία φρικτή περίπτωση
  • Χρειάζομαι καλύτερους συνεργάτες
  • Δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να γίνει σωστά.
  • Ο διευθυντής δεν εννοούσε να μ’ ακούσει.
  • Δεν μου έδωσαν αρκετό χρόνο.
  • Ο πελάτης ακύρωσε όλες τις καλές ιδέες.

Τα περισσότερα από αυτά τα παράπονα αποτελούν καθημερινότητα σε όλες τις δουλειές. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Το θέμα είναι να αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη, οποία κι αν είναι τα λάθη των άλλων. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Απόσπασμα από το από το παγκόσμιο best seller  του Πολ Άντερσεν «Σημασία δεν έχει πόσο καλός είσαι αλλά πόσο καλός θέλεις να γίνεις». Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Ψυχογιός για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

Σχετικά άρθρα