Διαζύγιο: Πότε και πώς πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας;

Με τον άντρα μου εδώ και 3 χρόνια έχουμε αποξενωθεί. Δε συμφωνούμε πουθενά, δεν έχουμε ερωτική επαφή. Προσπαθούμε με κουβέντα και υποχωρήσεις, να τα βρούμε, αλλά πάντα καταλήγουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον.

Καταλήξαμε ότι ο χωρισμός είναι η μόνη λύση. Έχουμε δύο μικρά παιδιά, 3 και 6 χρονών. Ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι συναισθηματικά να χωρίσουμε κανονικά, και μένουμε μαζί σα συγκάτοικοι. Είναι σκόπιμο να ενημερώσουμε το μεγάλο μας παιδί γι’ αυτό που συμβαίνει;

Στο ερώτημα απαντά η Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια Ανδριανάκη Γωγώ:

Αγαπητή αναγνώστρια,

διαβάζοντας αυτά που γράψετε κατανοώ τη δύσκολη συναισθηματική και  ψυχολογική σας κατάσταση αλλά και το αδιέξοδο που φαίνεται να λέτε πως έχετε έλθει με το σύζυγό σας.

Αυτό που θα ήθελα να σας πω σαν μια γενική θεώρηση, που θα μπορούσε να σας βοηθήσει, είναι ότι όσο μικρά και αν είναι τα παιδιά σε μια οικογένεια έχουν αυτό που λέμε «συναισθηματικές» κεραίες που τα βοηθά να αντιλαμβάνονται και να νιώθουν πολλά περισσότερα από αυτά που πιστεύουν οι μεγάλοι. Αυτό ισχύει είτε έχουν βρεθεί μπροστά σε διαπληκτισμούς είτε όχι, είτε τους έχετε μιλήσει ανοιχτά για το διαζύγιο είτε όχι.

Αυτό βέβαια, δεν συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να τους  μιλάμε ξεκάθαρα και κατανοητά για το τι συμβαίνει. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ειλικρινής και ουσιαστική επικοινωνία. Αυτό σημαίνει πως βάσει  της μεγάλης ενσυναίσθησης που έχουν τα παιδία, καλό θα ήταν να είμαστε κοντά τους ως  στήριγμα  ώστε να νιώθουν πως ότι και να συμβαίνει, όποια αλλαγή και να έρθει στη ζωή τους , υπάρχει γι’ αυτά ένα ασφαλές μέρος να εκφραστούν, ένα ασφαλές περιβάλλον να ρωτήσουν, να θυμώσουν, να υπάρχουν χωρίς  τον φόβο και το άγχος ότι θα σας χάσουν λόγω κάποιου γεγονότος, όπως ένα επικείμενο διαζύγιο.

Φυσικά, καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλήξει στο διαζύγιο. Είναι μία σοβαρή απόφαση, για την οποία χρειάζεται να είστε απόλυτα σίγουρη. Επίσης, αν τελικά αποφασίσετε να μιλήσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας, θα πρέπει να γνωρίζετε αν το ίδιο είναι ψυχικά έτοιμο να ακούσει, να αντιμετωπίσει και να αναλύσει μέσα του αυτό το νέο δεδομένο. Αυτό, αγαπητή αναγνώστρια, εν ολίγοις είναι μια απόφαση που εσείς και ο σύζυγός σας θα πάρετε, καθώς εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους την προσωπικότητα του παιδιού.

Είναι σημαντικό γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λέξεις ή ένας ιδανικός τρόπος να ανακοινώσετε τον χωρισμό σας. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, είναι σημαντικό να υπάρξει χώρος και χρόνος ώστε τα παιδιά σας να κατανοήσουν την κατάσταση. Είναι κρίσιμο δε, να κατανοήσουν ότι δεν έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης τα ίδια και πως δεν θα πάψετε να είστε οι γονείς τους, ακόμη κι αν χωρίζετε.

Τέλος, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική και χρειάζεται εξατομικευμένη παρέμβαση και καθοδήγησή.

Ανδριανάκη Γωγώ
Κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια της Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας ΙΣΟΨ
MSc clinical & community psychology: University of East London
Τηλ: 6943072669
Mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα