Οικογενειακή θεραπεία: Δώστε μια ευκαιρία σ’ έναν γάμο που μοιάζει διαλυμένος!

Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με την οικογενειακή θεραπεία, καθώς εδώ  και  3 χρόνια έχουμε προβλήματα επικοινωνίας με τον σύζυγο. Έχουμε χωρίσει πολλές φορές και τα έχουμε βρει πάλι.

Δεν είναι με τίποτα ευχαριστημένος με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σε συγκρούσεις. Επίσης, οι περισσότεροι καυγάδες δημιουργούνται επειδή είναι μαλθακός και επηρεάζεται από τους συγγενείς του.

Μετά από 3 χρόνια έχω κουραστεί ψυχολογικά και θέλω να διαλύσω οριστικά αυτόν τον γάμο, όμως υπάρχει ένα παιδί 3 ετών που τον ζητά συνέχεια και είναι φυσιολογικό.

Μέσα μου δε θέλω να είμαι μια χωρισμένη, αλλά ούτε και δυστυχισμένη. Κάθε μέρα προσπαθώ να σκεφτώ τι θα ήταν καλύτερο.

Στο ερώτημα απαντά η Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, www.ipsychology.gr:

Καταλαβαίνω από αυτά που γράφετε πως είστε αρκετά μπερδεμένη συναισθηματικά και έτσι δυσκολεύεστε πολύ να πάρετε κάποια απόφαση. Ο χωρισμός δεν είναι κάτι εύκολο, για κανένα μέλος της οικογένειας.

Ο γιος σας θα αποζητάει πάντα τον πατέρα του, καθότι το πρότυπό και η ταύτιση του αγοριού γίνεται μ’ εκείνον, και αντιστοίχως του κοριτσιού με τη μητέρα του. Από την άλλη, όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο καλύτερα προσαρμόζεται σε μια νέα πραγματικότητα, όπως ένας ενδεχόμενος χωρισμός.

Ωστόσο, εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον ειδικό στη θεραπεία ζεύγους, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε απόφαση. Η αντικειμενική γνώμη ενός τρίτου προσώπου, του θεραπευτή στην προκειμένη περίπτωση, ίσως σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους λόγους που δυσχεραίνουν την μεταξύ σας επικοινωνία αλλά να δείτε αν υπάρχει τρόπος επανόρθωσης της σχέσης σας.

Παρατήρησα ότι αναφέρετε ότι η μεταξύ σας σχέση επιδεινώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, και ότι και ο γιος σας είναι 3 χρόνων. Συμπεραίνω λοιπόν ότι κάτι έχει αλλάξει σημαντικά μεταξύ σας από τότε που γεννήθηκε το παιδί. Αυτό και πολλά άλλα θα μπορέσετε να τα ξεδιαλύνετε με τη βοήθεια ενός ειδικού και να δείτε αν μπορείτε να συμπορευτείτε στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα