«Μ’ ενοχλούν τα πάντα και δεν μπορώ να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη. Τι μου συμβαίνει»;

Είμαι πρωτοετής φοιτητής, ζω μόνος μου και πληροφοριακά είμαι ομοφυλόφιλος. Τους τελευταίες 2,5 μήνες, με απασχολούν διάφορα πράγματα: Γιατί ο κόσμος να είναι έτσι; Γιατί να σε κοιτάξει κάποιος δίνοντας μεγάλη βάση στην εξωτερική σου εμφάνιση και όχι στο χαρακτήρα σου; Γιατί οι περισσότεροι έχουν λανθασμένο κατ’ εμέ τρόπο σκέψης; Τι πρέπει να κάνω; Πώς να το αντιμετωπίσω; Τα προβλήματα που με απασχολούν είναι πολλά. Πολλές φορές, όμως, ξεχνάω γιατί με πείραξε κάτι ή γιατί σκεφτόμουν έτσι. Ήταν ασήμαντο ή απλά μου συμβαίνει κάτι;

Τον τελευταίο καιρό, κοιμάμαι πολύ. Από ένα σημείο και μετά, όταν βγαίνω έξω, νιώθω κουρασμένος και ανίκανος να κάνω πολλά πράγματα. Γυρνάνε στο μυαλό μου διάφορες σκέψεις. Παλαιές καταστάσεις που τους δίνω ακόμη σημασία ή που θέλω να τις αντιμετωπίσω για ακόμη μια φορά – λες και η πρώτη δεν ήταν αρκετή ή σωστή.

Πολλές φορές θα θυμώσω εύκολα και θα ξενερώσω ακόμη ευκολότερα με κάτι ή κάποιον. Και το σημαντικότερο, δεν δίνω βάση στο τι λέει ή κάνει ο κόσμος, αλλά όταν κάτι δεν μου αρέσει θέλω να το αλλάξω. Όχι για να ικανοποιήσω το «εγώ» μου, αλλά επειδή νιώθω πως έτσι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

Δεν έχω φτάσει σε ακραίες καταστάσεις (ακόμη τουλάχιστον), αλλά προσπαθώ με κάθε τρόπο να τραβήξω την προσοχή, να επιχειρηματολογήσω και να κάνω τον άλλο να με ακούσει και γιατί όχι να τον διορθώσω. Να σημειώσω πως, δεν πιστεύω ότι είμαι αλάνθαστος ή ότι τα γνωρίζω όλα. Ίσα-ίσα. Απλά είμαι τόσο σίγουρος ότι κάποια πράγματα τα γνωρίζω τόσο καλά που θα μπορούσα να τα περάσω και στους άλλους.

Κλείνοντας, αυτό που έχω παρατηρήσει και με ενοχλεί είναι σαν ένα ελαφρύ βάρος μπροστά στο στέρνο. Ένα φόβος, μια αμφιβολία, λίγο μίσος… Δεν ξέρω τι είναι. Και όταν κάτι μπει στο μυαλό μου ενώ είμαι μόνος, θα το πω, θα με ακούσω και θα προσπαθήσω να δώσω στον εαυτό μου να καταλάβει πως είμαι καλά και πρέπει να χαλαρώσω! Η διάθεση μου αλλάζει και μεταβάλλεται συχνά. Νιώθω να μου συμβαίνουν διάφορα, χωρίς να ξέρω τι είναι.

Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα για ψυχολόγο. Όχι τώρα. Και θα ήθελα μια βοήθεια. Δεν ξέρω αν έκανα καλά που έγραψα εδώ. Όπως και να χει, ελπίζω να λάβω κάποια απάντηση.

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος Υγείας Γεωργία Πουλημενέα:

Με βάση αυτά που γράφετε καταλαβαίνω ότι νιώθετε απογοήτευση και δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε κάποιες καταστάσεις. Φαίνεται να σας ενοχλεί κάτι εσωτερικά το οποίο το προβάλλετε σε εξωτερικές καταστάσεις ή ανθρώπους προκειμένου να το λύσετε.

Θα πρότεινα να εξετάσετε τις κοντινές σας σχέσεις πάσης φύσης (οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές) και πώς μπορούν να σας ανακουφίσουν.

Μόλις μπορέσετε οικονομικά καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον ψυχολόγο για να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας. Υπάρχουν πάντα και τα κέντρα ψυχικής υγείας σε κάθε δήμο που μπορείτε να επισκεφθείτε εκεί κάποιον ψυχολόγο δωρεάν.

Πουλημενέα Γεωργία
Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος Υγείας
www.mentalcare.gr
facebook.com/mentalcare.gr
6978798298 / [email protected]

Σχετικά άρθρα