Το παιδί μου τριανταρίζει και δε θέλει να φύγει από το σπίτι. Τι πάει στραβά;

Το παιδί μου δεν φεύγει από το σπίτι! Δημιουργεί όλο φασαρίες και δεν συμμετέχει πουθενά! Είναι 28 ετών. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος, Μίρκα Πλέσσα:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Θα χρειαζόμουν περισσότερες πληροφορίες για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα στο μήνυμά σας για την κατάσταση που περιγράφετε. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω μέσα από κάποιες ερωτήσεις.

Τι σημαίνει το «Το παιδί δεν φεύγει από το σπίτι»; Δεν μετακομίζει να ζήσει μόνο του; Αν πρόκειται για κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό για εσάς να φύγει άμεσα από το σπίτι και γιατί; Οι λόγοι για τους οποίους δεν το κάνει και δε συμμετέχει πουθενά (οικονομικά και πρακτικά φαντάζομαι) είναι επειδή δεν είναι δική του επιθυμία ή είναι οικονομικοί και επαγγελματικοί;

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, καθώς αν δυσκολεύεται με τα επαγγελματικά του, όπως πολλοί νέοι άνθρωποι σε αυτήν την ηλικία λόγω κρίσης, ίσως το κάνει δύσκολο ή και ανέφικτο να το πραγματοποιήσει χωρίς στήριξη επί του παρόντος.

Από την άλλη πλευρά, αν συμβαίνει κάτι άλλο που σας δημιουργεί έντονα συναισθήματα (θυμού, αγανάκτησης, στεναχώριας) ή σας ανησυχεί σε σχέση με το πώς χειρίζεται τη ζωή του, τότε ίσως θα έπρεπε να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού, στον οποίο θα δώσετε μια πιο λεπτομερή εικόνα της κατάστασης.

Το ίδιο έχω να πω και σχετικά με το σημείο που γράφετε ότι δημιουργεί φασαρίες. Πρόκειται για συγκρούσεις που συμβαίνουν μεταξύ σας λόγω της κατάστασης αυτής ή αφορά σε κάποια δική του δύσκολη συμπεριφορά η οποία σας ανησυχεί και θεωρείτε ότι θα χρειαζόσασταν βοήθεια είτε εσείς, είτε το ίδιο το παιδί;

Εύχομαι μέσω αυτών των ερωτημάτων να μπορέσετε να εντοπίσετε που βρίσκεται το πρόβλημα και να αποφασίσετε πώς θα κινηθείτε.

Με εκτίμηση,

Μίρκα Πλέσσα

Ψυχολόγος Msc και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

www.mirkaplessa.com

Δαιδάλου 16, Ηλιούπολη, Αθήνα

6977745989

Σχετικά άρθρα