Από τότε που άρχισε να περπατάει, δεν κοιμάται το βράδυ… Τι να κάνω;

Η μικρή μας κόρη, 1,5 έτους, από τότε που άρχισε να περπατά δεν κοιμάται καθόλου καλά το βράδυ… Ξυπνάει συνέχεια να πολύ έντονο και ανήσυχο τρόπο που μας έχει τρομοκρατήσει…
Δεν μπορεί να την βοηθήσει κανένας, μέχρι που της περνάει και ξανακοιμάται… Γνωρίζετε κάτι σχετικό για να μας βοηθήσετε να ηρεμούσε την μικρή μας ; Ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης

Αυτό που συμβαίνει στη μικρή σας παρατηρείται σε ορισμένα παιδιά αυτής της ηλικίας και δεν αποτελεί λόγος ανησυχίας. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία κατά την ωρίμανση του εγκεφάλου. Τα ξεσπάσματα είναι πράγματι έντονα με αποτέλεσμα να τρομοκρατούν τους γονείς. Όταν έχει αυτά τα ξεσπάσματα προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να φροντίσετε το περιβάλλον γύρω της να είναι ασφαλές. Συνήθως κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων το παιδί βρίσκεται μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, παρόλο που έχει τα μάτια του ανοιχτά.

Όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση μη προσπαθείτε να την αγκαλιάσετε ή να την παρηγορήσετε, καθώς δεν είναι σε θέση να σας ακούσει και επιπλέον, θα της δημιουργήσετε μεγαλύτερη σύγχυση. Επίσης, συχνά βοηθάει η καθιέρωση μιας ρουτίνας ύπνου, δηλαδή να κοιμάται ίδια ώρα κάθε βράδυ και να της έχετε κάνει ένα μπανάκι ή απαλό μασαζάκι στην πλατούλα, ώστε να χαλαρώσει. Αποφύγετε να την κουράζεται ιδιαίτερα με το σκεπτικό μήπως επειδή θα είναι αρκετά κουρασμένη θα κοιμηθεί καλύτερα, καθώς δεν έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει.

Τέλος, αποφύγετε λίγες ώρες πριν τον ύπνο να έρθει σε επαφή με ερεθίσματα που μπορεί να την φοβίσουν ή να την αναστατώσουν.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr

Σχετικά άρθρα