Γονείς προσοχή: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο οδηγεί τους εφήβους στο κανονικό τσιγάρο!

Η… μόδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου μετράει πλέον κάποια χρόνια και κατά πώς φαίνεται είναι πλέον πιο δημοφιλές στη νεολαία. Ένας έφηβος που θα θελήσει να αρχίσει το κάπνισμα είναι πλέον πολύ πιθανό να πάει απευθείας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Είναι ωστόσο τόσο αθώο όσο έχει παρουσιαστεί; Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμφανίστηκε ως η υγιής εκδοχή του κανονικού τσιγάρου, ένα μέσο που έπεισε ακόμη και μανιώδεις καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα!

Μια νέα έρευνα του European Respiratory Journal, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες και από τις 5 ηπείρους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του στην υγεία του νεαρόκοσμου! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ιδιαιτέρως εθιστικό ενώ οδηγεί σε μεγάλο ποσοστό στο κανονικό τσιγάρο!

Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα έχει ζητήσει να καταργηθούν οι διάφορες γεύσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως η φράουλα και η τσιχλόφουσκα, που είναι ιδιαιτέρως εθιστικές και επικίνδυνες.

“Μέχρι προσφάτως, οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου ιδιαίτερα σε ανήλικο κοινό ήταν άγνωστες ή υποβιβασμένες”, δηλώνει ο Thomas Ferkol από το  Washington University στο St Louis, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Και συνεχίζει: “Γράψαμε αυτό το paper για να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου στις βλαβερές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο σχεδιασμός του προϊόντος, τα αρώματα, το γεγονός ότι πλασάρεται ως υγιεινό υποκατάστατο, έκαναν τους νέους να στραφούν σε αυτό”.

“Αυτές οι συσκευές ουσιαστικά κάνουν το κάπνισμα κάτι μη απαγορευμένο και καλό ενώ εθίζουν τις νέες γενεές στη νικοτίνη”.

Η Dr Aneesa Vanker από το  University of Cape Town τονίζει πόσο επικίνδυνο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγεία των νέων ενώ προσκαλεί την παγκόσμια κοινότητα να πολλαπλασιάσει τις έρευνες για τις συνέπειές της χρήσης του.  Και συνεχίζει: “Το να βάζουν στους πνεύμονές τους κάτι διαφορετικό πέρα από αέρα είναι επικίνδυνο”.

Η έρευνα καταλήγει πως ανάμεσα στους νέους, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δε λειτουργεί πλέον ως υποκατάστατο του τσιγάρου αλλά ως μια οδό που θα οδηγήσει τον έφηβο να δοκιμάσει και κανονικό τσιγάρο!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, 34,4% των εφήβων που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο σε ηλικία 13-14 ετών καταλήγει να καπνίσει στη συνέχεια και κανονικό τσιγάρο!

Φαύλος κύκλος επομένως!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από independent.co.uk.

Σχετικά άρθρα