Νιώθεις μοναξιά; 6 συμβουλές για να βρεις νέους φίλους!

Η Ρίτα είναι 23 ετών. Είναι ενθουσιασμένη με τη νέα της δουλειά. Μία  δουλειά που βρήκε σε μία άλλη πόλη, σε ένα νέο μέρος όπου δεν γνωρίζει ψυχή. Αισθάνεται χαρούμενη, φοβισμένη και μόνη, ταυτόχρονα. Αυτό που θα ήθελε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τώρα, είναι ένα καφεδάκι παρέα με τις φίλες της…

«Με τους φίλους μου από το Πανεπιστήμιου ήμασταν όλη την ώρα μαζί. Τώρα ο καθένας έχει τη δουλειά του και ο χρόνος που μπορεί να αφιερώσει ο ένας στον άλλον είναι πολύ περιορισμένος. Μπορεί να ανταλλάσσουμε μηνύματα ή να μιλάμε στο τηλέφωνο, αλλά δεν είναι το ίδιο», αναφέρει η Ρίτα.

Ο Τομ έχει φίλους από την παιδική του ηλικία, αλλά πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμο να βρει φίλους και στη δουλειά του. «Δεν ξέρω πώς να κάνω την πρώτη κίνηση. Δεν μου αρέσει να πίνω, όποτε το να πω “Πάμε για μία μπύρα” δεν θα λειτουργήσει στη δική μου περίπτωση. Δεν ξέρω όμως τι άλλο μπορώ να κάνω χωρίς να φανώ περίεργος. Οι άνδρες δεν συνηθίζουν να λένε: “Τι θα έλεγες να πάμε να δούμε μία ταινία;”», διηγείται ο ίδιος.

Η Τίνα, στα 30 και κάτι, μετακόμισε σε μία νέα πόλη. «Μετακομίσαμε εξαιτίας της δουλειάς του άνδρα μου. Τον ακολούθησα. Έχουμε και ένα παιδάκι 2 χρονών. Είπα “ας το κάνουμε”. Νόμιζα ότι θα ήταν συναρπαστικό, αλλά συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να “χάσω” τους συγγενείς και τους φίλους μου. Το να κάνω νέους φίλους σε μία πόλη, όπου δεν ξέρω ούτε που πέφτει το σούπερ μάρκετ, δεν είναι ότι πιο έυκολο», λέει η Τίνα.

Για κάποιους από εμάς είναι πολύ εύκολο να κάνουμε νέους φίλους. Μπορεί να μην χρειάζεται καν να προσπαθήσουμε. Για κάποιους άλλους όμως μπορεί να είναι δύσκολο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένας άνθρωπος 20 ετών μπορεί να κάνει πολύ εύκολα φίλους.Όσο όμως μεγαλώνει αυτό αλλάζει. Μία μετακόμιση, ένα διαζύγιο, μία παραίτηση ή μία απόλυση, μία ασθένεια ή ο θάνατος ενός δικού μας ανθρώπου, μπορεί να μας αποκαλύψει ότι κάποιοι από τους φίλους μας δεν είναι πια διαθέσιμοι για εμάς. Αυτή η απώλεια μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη δημιουργία νέων φιλικών σχέσεων.

Είναι, φυσικά, σημαντικό να φροντίζουμε τις παλιές φιλίες. Όπως ένας γάμος, έτσι και μια φιλία μπορεί να περάσει από δύσκολες φάσεις. Ωστόσο, πολλές φορές χρειάζεται να δημιουργήσετε νέες φιλίες. Για τους περισσότερους από εμάς, είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε. Πώς λοιπόν μπορείτε να βρείτε νέους φίλους όταν τους χρειάζεστε;

Ακολουθούν 6 συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  1. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι είναι φυσιολογικό και ακόμα και υγιές να θέλετε να κάνετε νέους φίλους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στη ζωή σας. Η δημιουργία νέων σχέσεων δεν σημαίνει ότι δεν ήσασταν καλοί φίλοι. Επίσης, θα πρέπει να δεχτείτε ότι οι νέοι σας φίλοι δεν είναι απαραίτητο να ταιριάξουν με τους παλιούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαχειρίζονται πολλές διαφορετικές ομάδες σχέσεων ούτως ή άλλως. Το σημαντικό είναι να βρείτε μία ισορροπία.
  2. Μπορεί να μην είναι εύκολο να κάνετε νέες φιλίες, ωστόσο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια με την πρώτη αποτυχία. Επίσης, δεν θα πρέπει να κατηγορήσετε τον εαυτό σας.
  3. Προχωρήστε με μικρά και σταθερά βήματα. Μπορείτε να βρείτε καινούργιους φίλους ξεκινώντας μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί.
  4. Ρίξτε μια ματιά στους ανθρώπους που υπάρχουν ήδη στη ζωή σας. Ένας γνωστός από το γυμναστήριο μπορεί να ενδιαφέρεται να πάει για έναν καφέ μαζί σας. Ο καφές μπορεί να είναι το πρώτο μικρό βήμα προς μια βαθύτερη σχέση. Ένας συνάδελφος, που έχει παιδιά στην ίδια ηλικία με τα δικά σας, μπορεί επίσης να θέλει να περάσετε χρόνο μαζί ως οικογένειες. Ως συνάδελφος, πιθανότατα δεν είναι το πιο κατάλληλο άτομο για  μοιραστείτε όλα σας μυστικά και τους προβληματισμούς, αλλά μπορεί να γίνει ένα άτομο με το οποίο περνάτε καλά και με το οποίο αλληλοϋποστηριζόσαστε.
  5. Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή που να δουλεύει σε όλους τους ανθρώπους. Για κάποιους μπορεί να είναι το απλούστερο πράγμα στο κόσμο, αν όμως είστε ντροπαλός ή εσωστρεφής τότε το πράγμα αλλάζει. Μπορεί να χρειάζεται κάποιος άλλος – ένας σύντροφος, ένας άλλος φίλος ή ένας συνάδελφος – να σας βοηθήσει.
  6. Τέλος, να θυμάστε ότι οι βαθιές φιλίες δεν αναπτύσσονται εν μία νυκτί. Χρειάζεται χρόνος για να γνωρίσετε κάποιον και για να σας γνωρίσει. Αν ψάχνετε για μια κολλητή εδώ και τώρα, μπορεί αργότερα να συνειδητοποιήσετε ότι η σχέση που χτίσατε είναι εντελώς επιφανειακή.

Με πληροφορίες από το Psychology Today

Σχετικά άρθρα