Συναισθηματική νοημοσύνη: Πώς να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους;

Σας έχει τύχει ποτέ, κατά τη διάρκεια μίας επαγγελματικής συνάντησης, να μιλήσετε έντονα σε κάποιον από τους συναδέλφους σας ή να κάνετε ένα αγενές σχόλιο μπροστά στο αφεντικό σας για τα οποία μετά να μετανιώνετε πικρά; Σας έχει τύχει να «σκοτωθείτε» με τον σύντροφό σας για ένα μικρής σημασίας θέμα και αφού τα έχετε ξαναβρεί και πλέον δεν θυμάστε τον λόγο που τσακωθήκατε, να αναρωτιέστε πώς αφήσατε κάτι τόσο ασήμαντο να σας χαλάσει τη μέρα και τη διάθεση; Έχετε πάρει ποτέ μια τελείως αψυχολόγητη απόφαση, ενώ βρισκόσασταν υπό το καθεστώς φόβου ή εκνευρισμού, για την οποία φυσικά κλάψατε με μαύρο δάκρυ μετά;Όλα αυτά είναι δείγματα χαμηλής ή κακής συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η συναισθηματική νοημοσύνη ή η «ικανότητα να αναγνωρίζουμε σωστά τα συναισθήματα γύρω μας, να επεξεργαζόμαστε σωστά τις συναισθηματικές  πληροφορίες και να χρησιμοποιούμε αυτές τις ικανότητές μας για να βελτιώσουμε τον τρόπο σκέψης μας». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι των ικανοτήτων μας καθώς μας βοηθά να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας.

Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με την καλύτερη επαγγελματική απόδοση, την καλύτερη συνεργασία με άλλους, την αυξημένη δημιουργικότητα,  και την αποδοχή της αλλαγής. Πέρα από τον εργασιακό χώρο, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι συχνά απολαμβάνουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με τους συντρόφους και την οικογένειά τους.

Τα 4 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

1. Έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε μα ανθρώπους που δεν εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι κάποιος είναι στεναχωρημένος όταν κλαίει, άλλα τα πράγματα δυσκολεύσουν άπειρα όταν το άτομο που έχουμε απέναντί μας προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει τα συναισθήματα του. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να τα καταφέρουν, αλλά και εσείς εφόσον εξασκηθείτε σε αυτό.

2. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να κατανοήσουν και να ελέγξουν τα δικά τους συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν επαφή με τα συναισθήματά τους και δεν προσπαθούν να τα καταπνίξουν ή να τα βάλουν στην άκρη.  Ο έλεγχος αυτών των συναισθημάτων είναι το κλειδί. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να περιμένετε και να μην δείξετε τον εκνευρισμό σας προς το αφεντικό σας τη στιγμή που βρίσκεστε στην επαγγελματική συνάντηση.

3. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη καταλαβαίνουν ότι οι σκέψεις τους δημιουργούν τα συναισθήματά τους, και ότι με το να δουλεύουν με τις σκέψεις τους και να τις ελέγχουν μπορεί να αποδυναμώσει τη δύναμή των συναισθημάτων, ιδιαίτερα των αρνητικών. Η διάθεση και τα συναισθήματα μπορούν επίσης να διευκολύνουν συγκεκριμένους τύπους σκέψεων, για παράδειγμα αναγνωρίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα μία σύγκρουση όταν παραμένουν ήρεμοι, και ότι μπορούν να πάρουν καλύτερες αποφάσεις όταν δεν είναι ανήσυχοι.

4. Τέλος, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι μπορούν να βρουν τη σύνδεση μεταξύ των πράξεών τους και των συναισθηματικών αντιδράσεων των άλλων ανθρώπων. Για παράδειγμα, ξέρουν ότι αν δεν κρατήσουν μία υπόσχεσή τους, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγώσουν τα συναισθήματα των άλλων.

Πώς θα αυξήσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη;

Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι μία πραγματικά δύσκολη υπόθεση, που όμως μπορεί να καλυτερεύσει δραστικά τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι η παρατήρηση των σκέψεών σας. Παρατηρήστε πώς οι σκέψεις σας συνδέονται με τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι σκέψεις απελευθερώνουν χημικές ουσίες μέσα στον εγκέφαλό μας, που επηρεάζουν τα συναισθήματά μας γύρω από διάφορα πράγματα. Από τη στιγμή που ξέρουμε τη σύνδεση, μπορούμε να δουλέψουμε για να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα αποδυναμώνοντας τις σκέψεις που τα πυροδοτούν, και αντίθετα να ενισχύσουμε τις σκέψεις που προκαλούν θετικά συναισθήματα.

Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που σας ηρεμεί. Είναι το να πάτε για τρέξιμο; Είναι το να πάτε μία βόλτα με τα πόδια γύρω από το τετράγωνο; Να πάρετε τηλέφωνο έναν φίλο; Να κάνετε γιόγκα; Βρείτε τι είναι αυτό που δουλεύει καλύτερα και εφαρμόστε το.

Αν υπάρχουν στο περιβάλλον σας δύσκολα ή αρνητικά άτομα προετοιμαστείτε διπλά όταν πρόκειται να τα αντιμετωπίσετε. Πριν μιλήσετε μαζί τους, εστιάστε στα θετικά πράγματα που μπορείτε να αποκομίσετε από αυτή τη διαδικασία και μην τους επιτρέψετε να σας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Με πληροφορίες από το Psychology Today

Σχετικά άρθρα