Η αγκαλιά και τα χάδια των γονιών δημιουργούν πιο… έξυπνα παιδιά!

Είστε από τους γονείς που δεν σταματάτε να χαϊδεύετε και να αγκαλιάζετε το μωρό σας; Καλά κάνετε! Σύμφωνα με μια νέα αμερικάνικη έρευνα του National Children’s Hospital του Οχάιο, οι αγκαλιές και τα χάδια στην περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού επηρεάζουν τον εγκέφαλό του.

Ποιος γονέας δεν θυμάται την πρώτη φορά που πήρε το μωρό του αγκαλιά; Το ίδιο συμβαίνει και στα μωρά λίγο-πολύ! Οι πρώτες αγκαλιές και τα χάδια ανακλούν εγκεφαλικές αντιδράσεις ενώ μπορούν να χρησιμεύσουν και ως… αντίβαρο σε παιδικά τραύματα…

Η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 125 νεογέννητα -πρόωρα και μη- και μελετούσε τον τρόπο που αντιδρά ο εγκέφαλος στη φυσική επαφή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τρυφερότητα των γονέων και των οικείων έχει ιδιαίτερες συνέπειες στον τρόπο που αντιδρούν τα μωρά στο άγγιγμα και καθώς μεγαλώνουν!
Υπήρξαν ωστόσο διαφορές στις αντιδράσεις ανάμεσα στα πρόωρα παιδιά και σε εκείνα που γεννήθηκαν στην ώρα τους! Τα πρόωρα μωρά αντιδρούσαν λιγότερο στα χάδια και τις αγκαλιές των γονιών τους καθώς είχαν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία από γιατρούς και εξετάσεις από την ώρα που γεννήθηκαν και δεν είχαν “χαρεί” το ίδιο αυτήν την επαφή με τους γονείς τους σε σχέση με τα μωρά που γεννήθηκαν στην ώρα τους.

Τα αποτελέσματα

Οπότε σύμφωνα με την έρευνα, οι αγκαλιές, τα χάδια και η επαφή σώμα-σώμα μπορούν να κάνουν τα πρόωρα μωρά να αντιδράσουν πιο θετικά στις αγκαλιές και να βιώσουν με λιγότερη ταλαιπωρία όλες τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται μετά τη γέννα και που γι αυτά είναι πιθανώς τραυματική εμπειρία.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Dr Nathalie Maitre, η σωματική επαφή, το χάδι και το νανούρισμα του μωρού στην αγκαλιά του μπαμπά ή της μαμάς είναι πολύ ευεργετικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μικρού!

Οπότε να αγκαλιάζετε και να… κοιμίζετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας, όσο πιο συχνά μπορείτε! Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα και για σας και για το παιδί σας!

Ν.Κ.
Με πληροφορίες από aufeminin.fr

Σχετικά άρθρα