Χώρισα και προσπαθώ να φτιάξω πάλι τη ζωή μου, όμως οι γονείς μου αντιδρούν. Πώς να τους αντιμετωπίσω;

Θα ήθελα να σας πω την ιστορία μου. Πέρυσι το καλοκαίρι χώρισα μετά από 10 χρόνια γάμου και έχω ένα κοριτσάκι 6,5 ετών. Υπήρχαν αρκετές συγκρούσεις στον γάμο μου σιγά-σιγά έφευγα ώσπου γνώρισα ένα παιδί 5 χρόνια μικρότερο μου. Εγώ είμαι 40. Μιλούσαμε, βρεθήκαμε λίγες φορές μέχρι που ο άντρας μού είπε να χωρίσουμε. Έπρεπε να είχαμε χωρίσει λίγα χρόνια πριν τελικά.

Σκέφτηκα ότι ήθελα να σώσω τον γάμο μου αν γινόταν, αλλά τίποτα. Έκοψα με την παράλληλη σχέση μου τελείως 6 μήνες. Πήρα διαζύγιο τον Γενάρη επίσημα και τελικά η παράλληλη σχέση μου ήταν εκεί και με περίμενε. Ξεκίνησα εγώ την επικοινωνία μαζί του, ίσως δεν είχε τελειώσει μέσα μου τελικά και τώρα είμαστε μαζί.

Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι οι γονείς μου. Δεν τον δέχονται με τίποτα επειδή έμαθαν γι’ αυτόν και δεν θέλουν ούτε να μου κρατάνε έστω λίγο το παιδί για να τον δω και να έχω λίγο ελεύθερο χρόνο. Επειδή λένε τα ξέρει ο πρώην άντρας μου και θα πέσουν όλα πάνω μου. Πείτε μου τι να κάνω είμαι σε απόγνωση πραγματικά πώς να τους αντιμετωπίσω; Εκτός ότι έχει φερθεί πολύ άσχημα στους δικούς μου ο πρώην μου μέχρι που έφτυσε την μητέρα μου κυριολεκτικά.

Στο ερώτημα απαντά η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου:

Αρχικά, το θέμα που αντιλαμβάνομαι βρίσκεται πολύ στα όρια και στο ξεκαθάρισμα των ρόλων. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι κατανοητό αν μετά τον χωρισμό έχουν ξεκαθαριστεί οι ρόλοι ανάμεσα στον πρώην σύζυγό σας, στον σύντροφό σας και στους γονείς σας.

Δηλαδή, το ποια θέση έχει ο καθένας στη ζωή σας, αν και πιστεύω ότι αυτό, εκτός από μια πρακτική λύση στο να εκφράσετε ανοιχτά αυτό που θέλετε, ισχύει και για εσάς.

Με αυτό εννοώ, πω ίσως το ξεκαθάρισμα πρέπει πρώτα να γίνει μέσα σας για το τι θέλετε, για τις αποφάσεις που έχετε πάρει και τις επιλογές σας. Επιπλέον, λέγοντας πως οι γονείς σάς μιλούν για πρόβλημα επειδή το γνωρίζει ο πρώην άντρας σας, δεν ξέρω αν αυτό επηρεάζει ή όχι το παιδί και τη σχέση μαζί του. Αυτό που θεωρώ ότι θα σας βοηθούσε θα ήταν να ξεκαθαρίσετε αρχικά εσείς μέσα σας τι ακριβώς θα θέλατε να ακολουθήσετε και να βοηθήσετε και τους γύρω σας να ακολουθήσουν αυτό που θα ορίσετε σχετικά με τα δικά σας όρια.

Φαίνεται πως είναι αρκετά τα θέματα που θα χρειαστεί να διευθετήσετε, είναι αρκετά σημαντικό σε ένα πρώτο επίπεδο να αναρωτηθείτε και να θέσετε έπειτα κάποια όρια στους γύρω σας, με πιο συγκεκριμένες δηλώσεις.

Τέλος, εάν αισθάνεστε δυσκολία, θα σας βοηθούσε να  επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, διότι ακούγονται όλα πολύ μπερδεμένα για εσάς, και στην πράξη αλλά και συναισθηματικά.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
6983433267
[email protected]
www.aggelikikavallieratou.com

Σχετικά άρθρα