Ποιο είναι τελικά το μυστικό για μία ευτυχισμένη ζωή;

Η ευτυχία δεν κρύβεται στα χρήματα. Από ένα σημείο και μετά, όταν έχουμε εξασφαλίσει έναν καλό επίπεδο ζωής, μικρή διαφορά μπορούν να κάνουν στο πόσο ευτυχισμένοι αισθανόμαστε. Η κοινωνική μας θέση επίσης μπορεί να βοηθάει, αλλά σίγουρα δεν είναι το παν. Τότε τι; Η οικογένεια; Η αγάπη; Η συντροφικότητα; Τίποτα απ’ αυτά, κι όλα μαζί…

Η προσωπική ευτυχία δεν φαίνεται να αυξάνεται μαζί με τα εισοδήματα. Από τη στιγμή που φτάνουμε σε ένα επίπεδο ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας χωρίς να αγκομαχούμε τουλάχιστον. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του οικονομολόγου Richard Layard, που εξέτασε από τα μέσα του 1940 μέχρι και το 2000 μεγάλο δείγμα ανθρώπων στην Αμερική και αποκάλυψε πως παρά την τριπλάσια αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν «πολύ χαρούμενοι» παραμένει σταθερά στο 30%.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες εξηγούν το φαινόμενο με την «υπόθεση προσαρμογής φιλοδοξίας». Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που έχουμε εξασφαλίσει μια μέτρια ή επαρκή ποσότητα εσόδων, οι προσδοκίες για μια ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής αυξάνονται. Όταν δεν φτάνουμε όμως αυτά τα νέα επίπεδα, απογοητευόμαστε. Εργαζόμαστε περισσότερο προκειμένου να βγάλουμε περισσότερα χρήματα, όμως τα επίπεδα της ευτυχίας μας δεν αυξάνονται αλλά πέφτουν. Μια δεύτερη εξήγηση που δίνουν είναι αυτή της σύγκρισης: συγκρίνουμε τον πλούτο και τη θέση μας στην κοινωνική ιεραρχία με τον πλούτο και τις θέσεις των γύρω μας. Έτσι δεν έχει σημασία πόσο ψηλά ανεβαίνουμε, διότι πάντα συναντάμε κάποιον που βρίσκεται ψηλότερα ή έχει περισσότερα υλικά αγαθά.

Ευτυχώς, υπάρχει λύση. Βρίσκεται στην έννοια της «ροής», δηλαδή στη διαδικασία που ακολουθούμε όταν βυθιζόμαστε εντελώς στα δικά μας ενδιαφέροντα. Οι αρχικές παρατηρήσεις του φαινομένου αυτού έγιναν πάνω σε χειρουργούς, αθλητές και μουσικούς, οι οποίοι εκπαιδεύονται για χρόνια για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να τις εκτελέσουν στα υψηλότερα επίπεδα. Σε λεπτομερείς συνεντεύξεις, τα άτομα αυτά περιγράφουν με σαφήνεια μια αίσθηση ηρεμίας, ακόμη και έκστασης όταν ασχολούνται με δραστηριότητες που συνδυάζουν τις έμφυτες ικανότητές τους με την εργασία τους.

Ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο ο οποίος επινόησε μάλιστα τον όρο, εξηγεί ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται μεταξύ εκείνων που μεγιστοποιούν τον χρόνο που ξοδεύουν «στη ροή» της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.

Φυσικά δεν εξαρτάται η ευτυχία μας από ένα μόνο πράγμα. Δεν εξαρτάται ούτε από τη φύση της δουλειάς μας ούτε από τα κέρδη. Η ροή της ζωής είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό. Το κλειδί είναι η ισορροπία και να έχουμε λίγο απ’ όλα: αγάπη, φίλους, κοινωνική ζωή, προσωπικό χρόνο, καλή σχέση με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας.

Πηγή: doctv.gr

Σχετικά άρθρα