Έμφυλη βία: Εσύ μπορείς να προσπεράσεις την κακοποίηση των γυναικών;

«Εδώ μέσα θα κάνεις ό, τι σου λέω εγώ». «Στην κουζίνα σου». «Εγώ είμαι ο άνδρας εδώ μέσα, εγώ κάνω κουμάντο». «Σταμάτα ρε να κλαις, κάτω τα μάτια σου έχω πει». «Κι εγώ σ’ αγαπάω, για το καλό σου το κάνω, γιατί εσύ δεν ξέρεις, είσαι ζώο». «Είσαι γυναίκα μου και μπορώ να σου κάνω ό,τι θέλω». «Γι’ αυτό σε παντρεύτηκα, για να με υπακούς».

Το συγκλονιστικό αυτό βίντεο δημιουργήθηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών με τη βοήθεια του εξαιρετικού ηθοποιού Ερρίκου Λίτση.

Μέσα σε τρία λεπτά θα νιώσετε οργή, θυμό, φόβο και αγωνία για την έμφυλη βία που υφίστανται χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας. Μία από αυτές μπορεί να είναι η γυναίκα του διπλανού διαμερίσματος για την κακοποίηση της οποίας δεν θα κάνουμε κάτι γιατί “Δεν είναι δική μας δουλειά”…

Έτσι και ο πρωταγωνιστής του βίντεο μας φωνάζει να κοιτάξουμε τη δουλειά μας και τα σπίτια μας, γιατί εκείνος κάνει κουμάντο στο σπίτι του και στη γυναίκα του, που είναι ΔΙΚΗ ΤΟΥ…

Εσύ θα αγνοήσεις αυτό που συμβαίνει δίπλα σου; Θα προσπεράσεις την έμφυλη βία; θα κάνεις skip;

Στο τέλος, ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης σημειώνει ότι «Η ζωή δεν είναι σαν το σινεμά. Στην πραγματικότητα, εννιά στις δέκα γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν skip στην έμφυλη βία».

Το συγκεκριμένο βίντεο εντάσσεται στην πολύμηνη καμπάνια κατά της έμφυλης βίας που προωθεί το Κέντρο Διοτίμα και ξεκίνησε συμβολικά στις 8 Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών με τίτλο «Μην προσπερνάς – Don’t Skip». Η καμπάνια έχει πανελλαδική εμβέλεια και περιλαμβάνει μια σειρά από πολύπλευρες δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι στο φαινόμενο της έμφυλης βίας, στοχεύοντας στην καρδιά των κοινωνικών στερεοτύπων που τη συντηρούν και την αναπαράγουν.

Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα είναι μη κερδοσκοπικός φορέας με προφίλ γυναικείας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Δημιουργήθηκε το 1989 κατόπιν πρωτοβουλίας μιας ομάδας γυναικών, με διαφορετικές επιστημονικές προελεύσεις. Κατά την πολυετή δράση του έχει σταθερά επιδιώξει τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Σχετικά άρθρα