Επιχείρηση… τουαλέτα: “Μόλις τον σηκώσω από τη λεκάνη, τα κάνει στο πάτωμα! Πώς να τον εκπαιδεύσω;”

Εδώ και μερικές μέρες προσπαθώ να εκπαιδεύσω στην τουαλέτα τον τρίχρονο γιο μου. Αρχικά δεν ήθελε με τίποτα να κάτσει στο γιογιό ή τη λεκάνη. Τώρα κάθεται μόνο στη λεκάνη αλλά πρέπει να τον απασχολώ με παιχνίδια. Επίσης κρατιέται και δεν κάνει τίποτα. Μόλις τον σηκώνω, μετά από λίγο τα κάνει στο πάτωμα. Πώς να τον πείσω να τα κάνει στη λεκάνη;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Λουίζα Βογιατζή

Καλησπέρα σας. Πολλά παιδιά «αντιστέκονται» αρχικά στο να πάνε κανονικά στην τουαλέτα, είναι κάτι άγνωστο γι αυτά και η πάνα τα βολεύει. Προσπαθήστε να μην μπείτε σε παιχνίδια δύναμης, δωροδοκίες ή εκνευρισμούς. Επαναλάβετε με ηρεμία και σταθερότητα την ίδια διαδικασία.

Όταν «τα κάνει» στο πάτωμα πείτε του σταθερά, με ήρεμη φωνή ότι «δεν κάνουμε τσίσα ή κακά στο πάτωμα, κάνουμε στην τουαλέτα», μαζέψτε τα, και την επόμενη φορά καθίστε τον πάλι στη λεκάνη.

Μην τον απασχολείτε με παιχνίδια, απλά καθίστε τον για 5 λεπτά, μείνετε δίπλα και αν δεν κάνει (ή κάνει στο πάτωμα) μετά από 1-2 ώρες ξανά.Χρειάζεται υπομονή και σταθερότητα, αλλά έρχεται η στιγμή που κάθε παιδί το μαθαίνει.

Λουίζα Βογιατζή
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Βουτσινά 77-79, Χολαργός
Τηλ 212 100 6953
Κιν. 6972500592
Ιστοσελίδα: www.psyhologos.gr
Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς θα κόψει την πάνα; Οι δικές σας απορίες και οι συμβουλές των ειδικών

 

Σχετικά άρθρα