Όνειρα: 7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τα ερμηνεύετε

Όσο μεγαλώνουμε, τα πράγματα που επιθυμούμε στη ζωή μας γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Κάποιες φορές θέλουμε πράγματα που δεν μας φαίνονται σωστά. Για παράδειγμα, ίσως θέλουμε πάρουμε τη θέση του αφεντικού μας. Αν αυτό γινόταν γνωστό, είναι σίγουρο ότι θα μας έβαζε σε μπελάδες. Έτσι, καταλήγουμε να κρύβουμε αυτή την επιθυμία τόσο από το αφεντικό μας όσο και από τον εαυτό μας.

Αντί να μιλάμε ή να σκεφτόμαστε για το πώς θα πάρουμε τη δουλειά του αφεντικού μας, μπορούμε να ονειρευτούμε ότι νικάμε τον αντίπαλό μας σε ένα παιχνίδι. Το πρόσωπο που νικήσαμε μοιάζει με το αφεντικό μας με ένα σημαντικό τρόπο, αλλά ταυτόχρονα ΔΕΝ μοιάζει με εκείνο με κάποιο άλλο εξίσου σημαντικό τρόπο. Το ασυνείδητο μας αναγνωρίζει το άτομο που κρύβεται πίσω από το σύμβολο, αισθάνεται ικανοποιημένο από το όνειρο και μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να κοιμόμαστε γιατί η κρυφή μας επιθυμία έχει ικανοποιηθεί.

Το όνειρο είναι μια πολύ περίπλοκη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόιντ, ο στόχος ενός ονείρου είναι να ικανοποιήσει τις επιθυμίες που δεν μπορούμε να φωνάξουμε και πολύ περισσότερο να επιδιώξουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τα όνειρά μας ώστε να αποκαλύψουν τις ασυνείδητες επιθυμίες μας. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο!

Τα όνειρά μας δεν είναι καθόλου τυχαία

Διδάσκω σε μία ομάδα φοιτητών την ερμηνεία των ονείρων, καλώντας τους φοιτητές να καταγράψουν και να αναλύσουν τα δικά τους όνειρα. Κάθε φορά που ένας φοιτητής παρουσιάζει το όνειρό του, συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Καθώς ξεκινά να αναλύσει το όνειρό του, αναφέρεται σε αυτό λες και δεν αξίζει τον κόπο να το αναλύσουμε.

Θεωρούν ότι τα όνειρα που έχουν καταγράψει δεν έχουν κάποιο βαθύτερο νόημα και ότι δεν μπορούν να αναλυθούν γιατί είναι ασήμαντα, ωστόσο στο τέλος καταλήγουμε να δούμε ότι περιέχουν σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με όσα συμβαίνουν στη ζωή τους, αλλά και τις επιθυμίες του. Έτσι κάθε φοιτητής πείθετε ότι τα όνειρά του δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία.

Για παράδειγμα, μία φοιτήτρια είχε ονειρευτεί ένα πολυτελές σκάφος. Άλλες φορές ήταν πάνω σε αυτό και άλλες φορές κολυμπούσε για να απομακρυνθεί από αυτό. Με τη βοήθεια των συμφοιτητών της μπόρεσε να ερμηνεύσει το όνειρό της. Το σκάφος ήταν η οικογένειά της, το όχημα που την έκανε αυτό που είναι σήμερα αλλά και από το οποίο απομακρυνόταν πλέον καθώς προσπαθούσε να φτιάξει τη δική της οικογένεια.

Τα όνειρα μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση

Όταν ένα όνειρο ερμηνεύεται, μπορεί να αποκαλύψει κάτι πολύ ενοχλητικό. Για παράδειγμα, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι είμαστε σε σχέση με κάποιον που μας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον πατέρα ή την μητέρα μας. Τα όνειρά μας μπορούν να μας αποκαλύψουν πολύ παράξενες και απροσδόκητες πτυχές του εαυτού μας.

Ακολουθούν 7 λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να ερμηνεύουμε τα όνειρά μας:

  1. Επωφεληθείτε από τα όνειρά σας. Βλέπουμε όνειρα κάθε βράδυ. Όταν ξυπνάτε μπορείτε να σκεφτείτε λίγο το όνειρό σας και με αυτό τον τρόπο να ψάξετε λίγο μέσα σο ασυνείδητό σας.
  2. Τα όνειρα είναι μία οικεία περιοχή. Διαμορφώνονται εν μέρει από αυτά που μας συνέβησαν την προηγούμενη μέρα.
  3. Τα όνειρα δεν είναι όμως απλά επαναλήψεις των όσων μας συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποτελούν επίσης την προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που μένουν άλυτα όσο είμαστε ξύπνιοι. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια πολύ σημαντικά επιστημονικά ευρήματα και ανακαλύψεις προέκυψαν ως αποτέλεσμα ενός ονείρου.
  4. Η ανάμνηση και η ερμηνεία των ονείρων μας μπορεί να ανοίξει τα περίεργες και αντισυμβατικές πλευρές του εαυτού μας, οι οποίες κρατιούνται κρυφές.
  5. Παρόλο που δεν μπορούμε να γνωρίσουμε το ασυνείδητο επίπεδο του εαυτού μας, αυτό μας αποκαλύπτεται με διάφορους τρόπους μέσα από τα όνειρά μας. Αν καταλάβουμε πώς δημιουργούνται τα όνειρα μας, μπορούμε να καταλάβουμε κάτι για το μέρος του νου μας στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση.
  6. Τα όνειρα έχουν νόημα. Κάθε ένας από εμάς συνθέτει το δικό του σύνολο συμβόλων για να αποκρύψει το πραγματικό νόημα των ονείρων του. Έτσι, το σκάφος για τη φοιτήτρια που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να συμβολίζει την οικογένειά της, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους, αποτελεί ένα δικό της σύμβολο.
  7. Το νόημα των ονείρων μας κρύβεται πίσω από σύμβολα καθώς οι αλήθειες που αποκαλύπτουν μπορεί να είναι περίεργες και ανησυχητικές. Σκοπός των ονείρων είναι να μας κρατήσουν κοιμισμένους. Για να γίνει αυτό ικανοποιούν τις επιθυμίες τμημάτων του εαυτού μας που θέλουν κάτι και θα μας ξυπνούσαν για το πάρουν. Για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι πεινασμένο θα ονειρευτεί ότι τρώει κάτι υπέροχο και αυτό θα το ικανοποιήσει τόσο πολύ ώστε να συνεχίσει να κοιμάται.

Για να ξεκινήσετε να ερμηνεύετε τα δικά σας όνειρα, δοκιμάστε τα εξής:

  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο ονείρων δίπλα στο κρεβάτι σας και καταγράψτε το όνειρο μόλις ξυπνήσετε.
  • Μόλις ξυπνήσετε σκεφτείτε το όνειρό σας ή τουλάχιστον όσο συντομότερα μπορείτε γιατί όσο περνά η ώρα τόσο δυσκολότερο γίνεται το να το θυμηθείτε.
  • Συζητήστε το όνειρο σας με κάποιον που σας γνωρίζει καλά. Δεν χρειάζεται να είναι ο ψυχοθεραπευτής σας. Ένας στενός φίλος ή ο σύντροφός σας μπορεί συχνά να δει πράγματα που εσείς δεν συνειδητοποιείτε.
  • Σκεφτείτε το όνειρό σας ως έργο μυθοπλασίας ή ένα ποιήμα και προσπαθήστε να το ερμηνεύσετε όπως θα κάνατε με ένα έργο τέχνης.

Όνειρα γλυκά!

Το κείμενο γράφτηκε από τον ψυχαναλυτή Karl Stukenberg, PhD για το PsychologyToday.

Σχετικά άρθρα