Οι έμμονες ιδέες πάνε πίσω τη ζωή μου. Τι μπορώ να κάνω;

Από μικρός, 6-7 χρονών, έβαζα συνέχεια διλλήματα. Για παράδειγμα υπήρχε ένα πάρκο στη γειτονιά μου, που οδηγούσαν σε αυτό 2 δρόμοι. Κάθε μέρα πηγαίνοντας εκεί διάλεγα, έναν από τους 2 δρόμους. Όταν διάλεγα τον έναν από αυτούς, έβρισκα πάντα παιδιά στην πλατεία. Ενώ όταν διάλεγα τον άλλον, δεν ήταν κανείς εκεί.

Αυτό με έχει ακολουθήσει και σε άλλα πράγματα, ας πούμε στην επιλογή λεωφορείου. Αν θα πρέπει να στρίψω με τη μηχανή αριστερά ή δεξιά. Αν θα πρέπει να πάω από αυτόν τον δρόμο στο σπίτι μου; Γιατί συνήθως όταν αλλάζω δρόμο, όλα και κάτι διαφορετικό γίνεται, ενώ όταν ακολουθώ τον συνήθη δρόμο όλα πάνε ακριβώς όπως τα έχω στο μυαλό μου.

Είναι τρομερές συμπτώσεις αλλά δυστυχώς εκείνη την ώρα δεν είναι σαν σύμπτωση και θέλω να ρωτήσω: Τι φάρμακα πρέπει να πάρω εννοείται από ειδικό και αν μπορώ αντί για φάρμακα να το αντιμετωπίσω αλλιώς, γιατί όλα αυτά μου έχουν γίνει έμμονες ιδέες και με πάνε πίσω στη ζωή μου;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι σας συμβαίνει και ως εκ τούτου δεν μπορώ να σας προσφέρω κάποια συμβουλή.

Καταλαβαίνω όμως ότι αυτό που ζείτε σας βασανίζει και δυσχεραίνει την καθημερινότητα σας. Και εσείς ο ίδιος νιώθετε πως ήρθε η ώρα να απευθυνθείτε κάπου και να λύσετε ό,τι σας βασανίζει. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο βήμα στη λύση οποιουδήποτε θέματος. Το να δούμε ότι υπάρχει κάποιο θέμα και ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Οπότε, θέλω να σας πω ένα μπράβο γι΄αυτή σας τη γενναιότητα και να σας παροτρύνω να συνεχίσετε την αναζήτηση βοήθειας. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας βοηθήσει από εδώ και πέρα. Μαζί θα μιλήσετε για ότι σας απασχολεί, θα βρείτε τι σας συμβαίνει, και από κοινού θα οδηγηθείτε στη λύση του θέματος σας.

Σας εύχομαι ολόψυχα να βρείτε γρήγορα ανακούφιση!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα