Οικογένεια Τσαβλίρη: Το παρελθόν και η νέα γενιά των εφοπλιστών-Ποια η σχέση τους με την Ελληνίδα Αντζελίνα Τζολί, τον Σταύρο Λιβανό και έναν…φαρμακοβιομήχανο

Την εμφάνισή τους στο νησί των ανέμων έκανε άλλο ένα λαμπερό ζευγάρι. Ο λόγος για τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Τσαβλίρη και την καλλονή Αγγελίνα Ματαλιωτάκη. Η νεαρή κοπέλα από την Κρήτη είναι διεθνούς φήμης μοντέλο και έχει το ψευδώνυμο η Ελληνίδα Αντζελίνα Τζολί. Όσοι βλέπουν τις φωτογραφίες της αμέσως καταλαβαίνουν γιατί.

Το ζευγάρι δεν επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Μύκονο. Δεν παραλείπουν να επιστρέφουν στο αγαπημένο νησί των διασήμων παρά τις υποχρεώσεις τους που τους αναγκάζουν να μένουν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό.
Σε πολλούς είναι ίσως άγνωστος ο Αλέξανδρος Τσαβλίρης αλλά και η οικογένειά του. Πάμε να δούμε την ιστορία τους και πώς κατάφεραν να μπουν στη ναυτιλία.

Η αρχή της ιστορίας της οικογένειας Τσαβλίρη

Όλα ξεκίνησαν από τον νεαρό Αλέξανδρο Τσαβλίρη ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται από τα 15 του χρόνια ενώ ήταν ακόμα μαθητής νυκτερινού γυμνασίου. Απασχολούνταν καθημερινά σε ένα μικρό ξύλινο ατμοκίνητο ρυμουλκό που απέκτησε το 1929 η οικογένειά του με τη βοήθεια του Νικολάου Τ. Παπαδάτου. Το σκάφος ονομάστηκε ΑΛΕΚΟΣ –όμως έγινε ευρύτερα γνωστό ως ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ – και ρυμουλκούσε φορτηγίδες με κάρβουνο που προορίζονταν για την ανθράκευση ατμοπλοίων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών και με την προτροπή του Νικόλαου Παπαδάτου, ο Αλέξανδρος Τσαβλίρης εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Εργάστηκε στα ναυτιλιακά γραφεία των οικογενειών Βεργωτή και Γουλανδρή όπου εξοικειώθηκε με τη λειτουργία του κλάδου, με τον οποίο ασχολήθηκε επιχειρηματικά για το υπόλοιπο της ζωής του.

aleksandros-tsavliris-pappous
Αλέξανδρος Τσαβλίρης

Τον Ιούλιο του 1938, ο Αλέξανδρος Γ. Τσαβλίρης πραγματοποίησε το πρώτο επιχειρηματικό του άνοιγμα στη ναυτιλία συμμετέχοντας με ποσοστό 40% στο υπό ελληνική σημαία φορτηγό ατμόπλοιο SUSSANNA, κατασκευής 1904, το οποίο αγόρασε ο Νικόλαος Παπαδάτος. Το πλοίο ταξίδεψε σχεδόν μια τριετία, προτού απολεσθεί στις 4 Απριλίου 1941 στη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού στην Κέρκυρα. Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο του 1940, λίγους μήνες μετά από την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αλέξανδρος Τσαβλίρης συνέστησε στο Λονδίνο την εταιρεία A. G. Tsavliris Ltd., στην οποία συμμετείχε και ο Νικόλαος Παπαδάτος.

aleksandros-tsavliris-pappous-2
Αλέξανδρος Τσαβλίρης

Σε όλη τη διάρκεια του Πολέμου, ο Αλέξανδρος Γ. Τσαβλίρης εργάστηκε στο Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών στον τομέα συντονισμού των κινήσεων των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν μαζί με βρετανικά συμμαχικά στις νηοπομπές του Ατλαντικού. Μετά το τέλος του πολέμου, έχοντας αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα, συνέχισε να ζει στο Λονδίνο, με τη σύζυγό του Claire, το γένος Brown. Εκεί γεννήθηκαν και οι τρεις γιοί τους, ο Νίκος το 1946, ο Γιώργος το 1948 και ο Ανδρέας το 1950.

aleksandros-tsavliris-pappous-3
Αλέξανδρος Τσαβλίρης

Ο Τσαβλίρης επαναδραστηριοποιήθηκε μεταπολεμικά στον χώρο της ναυτιλίας, κερδίζοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα την αναγνώριση στους επιχειρηματικούς κύκλους του City του Λονδίνου.
Το 1956 σηματοδότησε την επιστροφή του στο ελληνικό νηολόγιο με το φορτηγό πλοίο GEORGIOS TSAVLIRIS, καθώς και με τη δημιουργία γραφείου στον Πειραιά υπό την επωνυμία Tσαβλίρης (Ελλάς) Ν.Ε.Π.Ε. Στη διάρκεια των επόμενων ετών, προσέθεσε και άλλα πλοία υπό ελληνική σημαία στο στόλο του.

Κορυφαίος σταθμός στην πορεία της επιχείρησης υπήρξε η είσοδος στον τομέα της ναυαγιαιρεσίας και της ρυμούλκησης. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε την εταιρεία Τσαβλίρης (Ναυαγιαιρεσίαι & Ρυμουλκήσεις) Ν.Ε.Π.Ε., η οποία μέσα σε ενάμιση χρόνο αγόρασε 17 ακόμα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά. Το σύνολο των πλοίων κατέπλευσε στον Πειραιά για την πραγματοποίηση των αναγκαίων εργασιών συντήρησης, επισκευών και μετασκευών. Για την υλοποίηση της ανωτέρω πρωτοβουλίας επενδύθηκε το ποσό των 500.000 λιρών από ίδια κεφάλαια του ιδρυτή της εταιρείας.

Όταν ο Αλέξανδρος Γ. Τσαβλίρης αρρώστησε φρόντισε να μεταφέρει στους γιούς του τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από τη λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης. Οι τρεις διάδοχοι μυήθηκαν από νωρίς στο χώρο της ναυτιλίας με εργασία στα γραφεία της επιχείρησης, στα πλοία αλλά και στην οικία τους. Έχοντας δώσει μάχη επί μια πενταετία απέναντι στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ο Αλέξανδρος Γ. Τσαβλίρης απεβίωσε στις 12 Οκτωβρίου 1973.

Το νέο ξεκίνημα του ομίλου υπό την ηγεσία των τριών γιών του Αλέξανδρου Γ. Τσαβλίρη αφορούσε στον τομέα των ρυμουλκών.

aleksandros-natalia-mariella-tsavliri
Ναταλία, Αλέξανδρος, Μαριέλα: Τα τρία παιδιά του Ανδρέα και της Μιλένας Τσαβλίρη

Η Τρίτη γενιά της οικογένειας Τσαβλίρη

Οι τρεις γιοι του Αλέξανδρου Τσαβλίρη δημιούργησαν ο καθένας τις δικές τους οικογένειες που ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει το θέμα ενός άλλου άρθρου. Εμείς θα περάσουμε κατευθείαν στην Τρίτη γενιά της οικογένειας και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά του Ανδρέα με τη Μιλένα Τσαβλίρη.

aleksandros-tsavliris

Ο Αλέξανδρος και ο έρωτάς του με την Ελληνίδα Αντζελίνα Τζολί

Αρχικά ας καταπιαστούμε με τον Αλέξανδρο Τσαβλίρη ο οποίος άλλωστε αποτέλεσε και την αφορμή να σκαλίσουμε λίγο παραπάνω την οικογένεια. Ο γιος της οικογένειας ζει μόνιμα στο Λονδίνο αλλά πολλές είναι οι φορές που ακολουθεί την αγαπημένη του στα ταξίδια της. Η Αγγελίνα Ματαλιωτάκη δεδομένου ότι ασχολείται με τη μόδα μπορεί να ταξιδεύει σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου αφού είναι σχεδόν απαγορευτικό για τη δουλειά της να μείνει σταθερά σε κάποια πόλη.

Ο νεαρός εφοπλιστής είναι απόφοιτος του University of Oxford , το στερνοπούλι της οικογένειας και το μοναδικό αγόρι. Έχει δύο αδερφές τη Ναταλί και τη Μαριέλλα. Η Αγγελίνα Ματαλιωτάκη, το πανέμορφο μοντέλο με το οποίο είναι ερωτευμένος ο Αλέξανδρος έχει υπάρξει ¨μούσα¨ του Βασίλη Κωστέτσου. Μάλιστα φέτος φωτογραφήθηκε με φόντο το Ηρώδειο. Από ότι φαίνεται έχει κλέψει για τα καλά την καρδιά του Αλέξανδρου Τσαβλίρη ο οποίος σίγουρα αποτελεί έναν …περιζήτητο γαμπρό.

aleksandros-tsavliris-2

natalia-tsavliri-2

Η Ναταλία Τσαβλίρη και ο …φαρμακοβιομήχανος

Η Ναταλία Τσαβλίρη είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Έχει κάνει τις σπουδές που αρμόζουν στην κλάση της. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι έχει κληρονομήσει την γοητεία της μητέρας της αλλά και τον δυναμισμό του πατέρα της. Η αγάπη της για τη μόδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της. Ίσως γι’ αυτό επέλεξε να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό κοσμημάτων ύστερα από σχετικές σπουδές. Η ίδια έχει ποζάρει στο παρελθόν σε περιοδικά φορώντας μάλιστα τις δικές της δημιουργίες.

natalia-tsavliri

Η ίδια μένει στο Λονδίνο και κάπου εκεί γνωρίστηκε μέσω κοινών φίλων με τον Περικλή Βασιλόπουλο. Μπορεί να μην ανήκει στην οικογένεια των γνωστών σούπερ μάρκετ όμως δεν είναι ξένος με τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο ίδιος μέσω της οικογενειακής τους επιχείρησης δραστηριοποιείται στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας. Η Ναταλία πέρα από τον… πλούσιο σύντροφο που διαθέτει κάνει παρέα με τη Μαριέττα Χανδρή, την Κάθριν Εμπειρίκου αλλά και τη Μαρκάντια Λαμπροπούλου.

natalia-tsavliri-periklhs-vasilopoulos

Η Μαριέλα Τσαβλίρη και ο…εφοπλιστής

Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας δεν ξέφυγε πολύ από τις δραστηριότητες της οικογένειας. Ο σύντροφος μάλιστα που επέλεξε θα λέγαμε ότι είναι από τα ισχυρά ονόματα της ναυτιλίας. Ο Σταύρο Λιβανός έχει αναλάβει την κολοσσό της οικογένειας με το όνομα S. Livanos Hellas. Μάλιστα στο τιμόνι της επιχείρησης μπήκε από πολύ μικρή ηλικία. Η Μαριέλα ασχολείται επίσης με την τέχνη όπως και η αδερφή της.

mariela-tsavliris

Το ζευγάρι έχει ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Το καλοκαίρι του 2012 ο γάμος τους κέντρισε την προσοχή, ωστόσο εκείνοι φρόντισαν να κρατήσουν μακριά τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως έγινε γνωστό το μυστήριο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας του Λονδίνου. Οι επώνυμοι καλεσμένοι ήταν πολλοί ανάμεσά του και η τέως βασιλική οικογένεια, οι οικογένειες Νιάρχου, Βαρδινογιάννη, Γουλανδρή, Χατζηπατέρα, Λαιμού, Εμπειρίκου, αλλά και η Έλενα Αμβροσιάδου και ο Κώστας Καίσαρης.

Η Μαριέλα δεν θα μπορούσε παρά να φορέσει τα… καλύτερα στο γάμο της. Το νυφικό της ήταν μία δημιουργία του σχεδιαστή Valentino ενώ το φόρεμά που έβαλε στη δεξίωση επιμελήθηκε η Σήλια Κριθαριώτη. Οι βέρες ήταν από τον οίκο Tiffany’s.

natalia-tsavliri-aleksandros-tsavliris
Αριστερά η Ναταλία και δίπλα της ο αδερφός της Αλέξανδρος

Φυσικά η ιστορία της οικογένειας δεν σταματάει εδώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε και θα ασχοληθούμε και με τα υπόλοιπα μέλη της που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον!

Σχετικά άρθρα