Οι 15 πιο παράξενες φοβίες: Μήπως έχετε κάποια απ’ αυτές;

Όλοι έχουμε ένα φόβο ή και πολλούς φόβους, που μας απασχολούν. Ο φόβος είναι μέρος της ζωής μας, φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας, προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν κίνδυνο ή μια απειλή. Ένας «μηχανισμός» που μας βοηθά να επιβιώσουμε. Τι είναι όμως η φοβία;  Η φοβία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Εμπεριέχει έναν χρόνιο φόβο που τις περισσότερες φορές δεν βασίζεται σε πραγματικό γεγονός και δυσχεραίνει σημαντικά τη ζωή του ατόμου που την έχει.

Κλειστοφοβία, υψοφοβία, αγοραφοβία είναι κάποιες από τις πιο κοινές φοβίες, που όλοι έχουμε ακουστά. Ωστόσο, υπάρχουν φοβίες που μοιάζουν απίστευτες.

Οι 15 πιο παράξενες φοβίες που έχετε ακούσει ποτέ

Ταφοφοβία: Περιγράφει τον φόβο ενός ανθρώπου να βρεθεί θαμμένος ενώ είναι ακόμη ζωντανός. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of the Fantastic in the Arts, η συγκεκριμένη φοβία έχει τις ρίζες της στον 18ο αιώνα λόγω της επιδημίας πανούκλας που ξέσπασε τότε στην Ευρώπη. Οι ασθενείς είχαν το φόβο ότι οι γιατροί θα τους περάσουν για νεκρούς και θα τους θάψουν ζωντανούς.

andras-thammenos-stin-amo

Φοβία των προηγούμενων ζωών: Αφορά ανθρώπους που πιστεύουν στη μετενσάρκωση ή που υποστηρίζουν ότι θυμούνται περιστατικά από προηγούμενες ζωές τους. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Virginia έδειξε ότι κάποια παιδιά, που δηλώνουν ότι μπορούν να ανακαλέσουν περιστατικά από τις προηγούμενες ζωές τους, υποφέρουν από «ασυνήθιστες» φοβίες, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν τα ίδια, σχετίζονται με τις προηγπύμενες ζωές τους, και κυρίως με τον τρόπο που πέθαιναν. Έτσι για παράδειγμα ένα παιδί με έντονο φόβο για το νερό, θα τον αποδίδει στον πινγμό του σε κάποια προηγούμενη ζωή του.

Βροχοφοβία: Η βροχοφοβία εντάσσεται σε μια ευρύτερη κατηγορία με φοβίες που αφορούν φυσικά φαινόμενα. Άλλες τέτοιες φοβίες είναι η λιλαψοφοβία (φόβος για τις θύελλες και τους τυφώνες), η χιονοφοβία (φόβος για το χιόνι), η κρυοφοβία (φόβος για το κρύο) και η ανεμοφοβία (φόβος για τον άνεμο). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι φοβίες αυτές είναι συνηθέστερες σε άτομα που έχουν λάβει εκπαίδευση σχετική με αυτά τα φαινόμενα, καθώς έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων που ενέχουν.

gunaika-me-omprella

Φωνοφοβία: Πρόκειται για τον υπερβολικό και αδικαιολόγητο φόβο που προκαλούν οι ήχοι κάθε είδους. Συχνά η φοβία προκαλείται από καθημερινούς ήχους που δεν αποτελούν απειλή για την ακοή, όπως μια πόρτα που κλείνει ή μια ζωηρή συζήτηση. Η φωνοφοβία συχνά συνυπάρχει με μια πάθηση που ονομάζεται υπερακουσία, η οποία χαρακτηρίζεται από την πολύ έντονη αντίδραση στους ήχους και  οφείλεται σε διαταραχή της λειτουργίας της περιοχής του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τους ήχους.

Θαλασσοφοβία: Πρόκειται κυρίως για τον φόβο απέναντι στην ανοιχτή θάλασσα. Εν μέρει σχετίζεται με τον φόβο απέναντι στα πλάσματα που ζουν στη θάλασσα –μερικά από τα οποία είναι πράγματι τρομακτικά και επικίνδυνα– όμως οι ρίζες του βρίσκονται στον φόβο του άγνωστου.

koritsaki-trexei-sti-thalassa-fonismeno

Αλεκτοροφοβία: Πρόκειται για τον φόβο απέναντι στις κότες. Μελέτη του 2016 στο Industrial Psychiatry Journal περιέγραφε αναλυτικά ένα περιστατικό με μια 18χρονη κοπέλα, η οποία είχε μία τραυματική εμπειρία με μια κότα όταν ήταν παιδί. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά όποτε ένα κοτόπουλο φοβόταν ότι το ζώο θα της επιτεθεί. Το άγχος της ήταν τόσο μεγάλο που ένιωθε άβολα ακόμη και στη θέα του μαγειρεμένου κοτόπουλου…

kokoras

Αμαθοφοβία: Πρόκειται για τη φοβία που μπορεί να προκαλέσει ένα σκονισμένο γραφείο ή μια σκονισμένη βιβλιοθήκη, η οποιοδήποτε σκονισμένο αντικείμενο. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «άμαθος» που σημαίνει σκόνη. Σύμφωνα με έρευνα του Collection Management, η συγκεκριμένη φοβία είναι πιο συχνή μεταξύ των βιβλιοθηκάριων. Γιατί άραγε;

Ζωοφοβία: Είναι η φοβία απέναντι σε συγκεκριμένα ζώα, όπως οι σκύλοι και τα φίδια, ή η φοβία απέναντι σε όλα τα ζώα γενικώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγκάζει το άτομο να παραμένει κλεισμένο στο σπίτι υπό τον φόβο της «μοιραίας» συνάντησης με κάποιο ζώο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα συμπτώματα της ζωοφοβίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υπερβολική εφίδρωση, τους ανεξέλεγκτους μυϊκούς σπασμούς, τη ζαλάδα, την τάση για λιποθυμία, την ταχυπαλμία και τις δυσκολίες αναπνοής.

andras-fovismenos-rinokeros

Εμετοφοβία: Μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως «κοινωνική φοβία», όταν το άτομο φοβάται μήπως κάνει εμετό μπροστά σε άλλους και ντροπιαστεί. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, τη συγκεκριμένη φοβία μπορεί να πυροδοτήσουν συγκεκριμένα φαγητά.

Ρουχοφοβία: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αφορά συγκεκριμένους τύπους ρούχων. Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη περιέγραφε την περίπτωση ενός νεαρού βετεράνου του πολέμου που εκδήλωνε κρίση άγχους όποτε έπρεπε να φορέσει τη στολή του. Άλλα άτομα με ρουχοφοβία αποφεύγουν τα πολύ στενά ρούχα, ενώ άλλα όλα τα ρούχα γενικώς!

Νουμεροφοβία: Πρόκειται για έναν φόβο για τους αριθμούς. Φυσικά, το άτομο δεν φοβάται ότι υπάρχει ένα τεράστιο 1 ή ένα τεράστιο 2 κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι του για να το σκοτώσει. Ωστόσο, νιώθει ένα τεράστιο άγχος όταν είναι αναγκασμένο να ασχοληθεί με αριθμητικές πράξεις ή μαθηματικά προβλήματα.

Καθρεπτοφοβία  ή Κατοπτροφοβία: Η κατοπτροφοβία είναι ο φόβος που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι όταν πλησιάζουν καθρέφτες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την εντύπωση ότι κοιτάζοντας μέσα σε έναν καθρέφτη θα μπουν στον κόσμο των πνευμάτων. Το πιο περίεργο είναι ότι ακόμα και οι ίδιοι αναγνωρίζουν το παράλογο της αντίληψής τους, αλλά εξακολουθούν να πανικοβάλλονται.

gunaika-koitietai-ston-karhtfti-ourliazei

Νομοφοβία: Πόσο εξαρτημένος είσαι από το smartphone σου; Πού σταματάνε τα όρια της φυσιολογικής εξάρτησης; Ο νέος όρος, νομοφοβία,  ήρθε για να προσδιορίσει το έντονο άγχος που νιώθει κανείς όταν δεν έχεις κοντά σου το smartphone σου. Ο όρος επινοήθηκε στο πλαίσιο μιας μελέτη του 2008 στο Ηνωμένο Βασίλειο η οποία διαπίστωσε ότι το 53% των χρηστών κινητών τηλεφώνων βιώνουν άγχος όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή τους.

Τσιμποφοβία: Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν τη φοβία νιώθουν φόβο για την τροφή. Το αποτέλεσμα είναι να είναι πολύ αδύνατοι και κάποιοι να τους μπερδέυουν με τους ανορεξικούς. Μπορεί ως φοβία να φαίνεται λίγο γελοία, ωστόσο μελέτη έδειξε ότι αυτό ο φόβος  αναπτύσσεται όταν ένας ασθενής αισθάνεται έναν επώδυνο μυϊκό σπασμό κάθε φορά που τρώει ή καταπίνει.

Ερυθροφοβία: Είναι ο παθολογικός φόβος ενός ατόμου μήπως κοκκινίσει μπροστά σε άλλους ανθρώπους ή στο πλαίσιο κάποιας πολύ σημαντικής περίστασης, γεγονός που θεωρούν ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις αργότερα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν προτιμούν να μη μιλήσουν για τη φοβία τους, έτσι ώστε να μην εκτίθενται, για να μη ρισκάρουν να κοκκινίσουν.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μία φοβία;

Για να βγει μία φοβία από το μυαλό και να πάψει να μας βασανίζει υπάρχει ένας τρόπος πολύ αποτελεσματικός και σχετικά γρήγορος, όχι όμως και τόσο εύκολος. Κάνουμε αυτό που φοβόμαστε να κάνουμε, για να διαπιστώσουμε ότι, τελικά, αυτό που φοβόμαστε είναι πάντοτε πιο τρομακτικό στο μυαλό μας απ’ ότι στην ίδια την πραγματικότητα.

Η  έκθεση στο φοβικό ερέθισμα και την αγχωτική συνθήκη, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την μερική ή ολική αποφυγή της, η οποία συντηρεί την φοβία. Άρα ξεκινήστε να οδηγείτε μέσα στην κίνηση  και μακριά από την περιοχή σας, όσο πιο συχνά μπορείτε.

Με πληροφορίες από το Prevention

Σχετικά άρθρα