Άγχος υγείας: Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη φοβία!

Γεια σας έχω μεγάλο πρόβλημα … Όποτε ακούω για αρρώστιες νομίζω πως έχω και εγώ τα ίδια και κάθε βράδυ με πιάνει ανησυχία για τη ζωή μου… Όμως αντιμετωπίζω πολλές στεναχώριες στη ζωή μου και νομίζω πως γι’ αυτό είμαι τόσο επιρρεπής στη φοβία που μου έχει δημιουργηθεί.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Σε όλους έχει τύχει, όταν συζητάμε για μια ασθένεια να μας πιάνει φόβος, να μας περνάνε από το μυαλό κακές σκέψεις. Είναι φυσιολογικό. Υπάρχουν όμως και μερικοί άνθρωποι που εγκλωβίζονται εκεί και δεν πάνε παρακάτω. Η λογική παραλύει και δημιουργείται πρόβλημα. Κι ενώ ο φόβος είναι χρήσιμος γιατί πολλές φορές μας προφυλάσσει και μας προστατεύει από τον κίνδυνο, η φοβία είναι σύμπτωμα μιας βαθύτερης διαταραχής που πιθανόν έχουμε. Δηλαδή η φοβία δεν είναι από μόνη της αρρώστια, είναι σύμπτωμα μιας αρρώστιας, μιας αγχώδους διαταραχής ή ίσως και κάτι πιο σοβαρού. Οι άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται συνδέουν τη φοβία που έχουν με κάτι που είναι κρυμμένο μέσα τους και δεν τους αφήνει να είναι καλά.

Συνήθως το άγχος υγείας εκδηλώνεται σε περιόδους έντονης πίεσης, λόγω οικογενειακών, επαγγελματικών ή άλλου είδους υποχρεώσεων. Όταν αυτού του είδους οι υποχρεώσεις δεν κατανέμονται σωστά, το άγχος υγείας «έρχεται για να βοηθήσει» αυτόν που υποφέρει από το συγκεκριμένο πρόβλημα να παραμείνει περισσότερο «επικεντρωμένος» στον εαυτό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του τύπου είναι η μητέρα που, μέσω του προβλήματος του άγχους υγείας «αναγκάζεται» να «απομακρυνθεί» από τον έφηβο γιό της, του οποίου οι συναισθηματικές ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί και «προστάζουν» τη δημιουργία μίας υγιούς απόστασης από την οικογένεια. Όταν αυτός/αυτή που υποφέρει από το πρόβλημα του άγχους υγείας καταλάβει πότε και για ποιο λόγο εκδηλώνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα – αυτομάτως καθίσταται περισσότερο ικανός και να το ελέγξει καθώς μπορεί να αποφύγει τις συνθήκες που  επιτείνουν το άγχος υγείας.

Ένας άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι να αλλάξει ο ασθενής τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και βιώνει τα σωματικά ενοχλήματα που τον ταλαιπωρούν. Για παράδειγμα, κάποιες φορές η έναρξη του άγχους για την υγεία λειτουργεί ως αφορμή, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ο πάσχοντας για τον εαυτό του κάποια πράγματα που τον ενοχλούσαν, αλλά μέχρι τώρα δεν έκανε τίποτα γι’ αυτά. Σε άλλες περιπτώσεις, η εκδήλωση του συγκεκριμένου προβλήματος μπορεί να του «απαγορεύει» να χαρεί κάποια πράγματα που για πολλά χρόνια του απαγόρευε η οικογένειά του να κάνει κ.λ.π. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απόλυτα χρήσιμο, παρ’ όλο που είναι δύσκολο, να προσπαθήσει αυτός που υποφέρει από  άγχος υγείας να καταλάβει ποιες θετικές αλλαγές επιφέρονται στη ζωή του, μέσα από αυτή την επώδυνη εμπειρία. Αλλαγές, που συνήθως ο ίδιος επιθυμούσε αλλά δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει να πραγματοποιήσει.

Συνοψίζοντας οφείλω να σου πω πως δεν γίνεται να ζεις συνεχώς μέσα σε αυτήν την αγωνία. Τι μπορείς όμως να κάνεις; Συνήθως όλες οι φοβίες θεραπεύονται, αλλά μόνο με την θεραπεία που μπορεί να εφαρμόσει ένας ειδικός. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αντιδράσεις και να απευθυνθείς σε έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να εκλογικεύσεις τη φοβία που σε καταδιώκει. Έτσι, η καθημερινότητά σου θα μπορέσει να απαλλαγεί από αυτή τη στρεσογόνο κατάσταση και θα μπορέσεις να αναπνεύσεις, αλλά και να ζήσεις απεγκλωβισμένη από τα όρια του φόβου.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα