Πού βρίσκεται τελικά η ευτυχία; Μία ερώτηση, χιλιάδες απαντήσεις…

Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν την ευτυχία στα λεφτά. Στον πλούτο, στα υλικά αγαθά, στη συσσώρευση κάθε λογής… Άλλοι πάλι θέλουν λίγα και καλά, θέλουν την ησυχία τους, να μην ξοδεύονται στα πολλά, στις πολλές συναναστροφές, «την πολλή συνάφεια του κόσμου,τις πολλές κινήσεις κι ομιλίες».

Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας (simvouleftikigamou.gr)

Είναι όμως απαραίτητα κάτι καλύτερο και κάτι χειρότερο; Και το «καλό», το «σωστό», είναι το ίδιο για όλους;

Μοιάζει σαν μία διαμάχη, άλλοτε με πιο ήπια κι άλλοτε με πιο άγρια χαρακτηριστικά.  Παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση -αιώνες τώρα- έναν αγώνα αγωνιώδη ανάμεσα στην ποιότητα και την ποσότητα. Ένα μπρα ντε φερ, μια τιτανομαχία μεταξύ του ποιοτικού και του ποσοτικού…

Οι φίλαθλοι, άλλοτε μάζες, άθλιες, κρεμασμένες σαν τσαμπιά ο ένας πάνω στον άλλον κι άλλοτε σοβαρές, συμμορφωμένες, μ’ ένα ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι. Μάλλον δυσανάλογα μοιρασμένοι. Αν και σαφώς περισσότεροι με την ποσότητα (κάποτε ήταν «κρυφοποιοτικοί», τώρα απελευθερώθηκαν, πέταξαν τις μάσκες και δεν τους αδικώ). Φωνάζουν εκατέρωθεν τα συνθήματά τους:

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ», οι μεν πιο φιλοσοφημένοι…

«Δώσε και μένα μπάρμπα», οι δε πιο λαϊκοί…

Το δικό μας ερώτημα ωστόσο είναι άλλο: Ως πότε θα εξακολουθούμε να τραβάμε ένα σχοινί από εδώ ή από εκεί, ρίχνοντας λάδι σε έναν κοινωνικό και ταυτόχρονα εσωτερικό, σε έναν προσωπικό «διχασμό»; Μήπως κι εδώ θα μπορούσε η λύση του όλου δράματος να είναι η σύνθεση, η συμπόρευση, η συνύπαρξη; Αντί να είναι δηλαδή η λογική του «ή το ένα ή το άλλο», γιατί να μην είναι η λογική του «και το ένα και το άλλο»; Γιατί πρέπει συνεχώς να διαλέγουμε; Γιατί πρέπει να διχάζουμε εαυτόν και αλλήλους; Γιατί να μην μπορούμε απενοχοποιημένα να χαρούμε και τη δόξα και το χρήμα, αλλά και τη φτώχεια και την «ερημιά»;

Τελικά τι και ποιος ορίζει την ευτυχία και την ευχαρίστηση του καθενός…;

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Σχετικά άρθρα