Θέλω να ακολουθήσω το όνειρό μου, αλλά λένε είμαι μεγάλη. Να συμβιβαστώ;

Φέτος τελειώνω τις σπουδές μου και σκέφτομαι να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις για το Τμήμα Ψυχολογίας. Θέλω πάρα πολύ να το σπουδάσω, επειδή με γοητεύει αυτή η επιστήμη και, ακόμα κι αν ακούγεται ρομαντικό, θέλω να κάνω μια αλλαγή στον κόσμο, ή τουλάχιστον να βοηθήσω ουσιαστικά κάποια άτομα.

Έχω περάσει δυσκολίες στη ζωή μου, κατά τη διάρκεια των οποίων ένιωθα τελείως μόνη μου και ήθελα κάποιον να μιλήσω. Πήγαινα μερικές φορές σε ψυχολόγους για τον λόγο αυτό. Κι έτσι, θα ήθελα να κάνω κι εγώ το ίδιο, όσο πιο καλά μπορώ. Δηλαδή, να ακούω πραγματικά τους άλλους, να είμαι εκεί για αυτούς και να έχω τις γνώσεις να τους βοηθήσω. Επίσης, τρελαίνομαι για την γνωστική ψυχολογία και θα ήθελα  ασχοληθώ με αυτήν κυρίως.

Όμως, σε όσους λέω για το όνειρό μου αυτό, μου λένε πως μου έμεινε απωθημένο, το θέλω «στην ιδέα» και όχι πραγματικά. Επίσης, μου λένε πως αν σπουδάσω ξανά, θα ξοδέψω χρόνο από τη ζωή μου τζάμπα με τα διαβάσματα και τις δεύτερες σπουδές. Ακόμη, αν το κάνω, θα δυσκολευτώ οικονομικά και θα χρειάζεται να δουλεύω ταυτόχρονα.

Αλλά, το ότι θέλω να γίνω ψυχολόγος, είναι η πρώτη μου σκέψη μόλις ξυπνήσω και η τελευταία πριν κοιμηθώ. Αν ήταν η ιδέα μου, θα το σκεφτόμουν τόσο πολύ;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Λένε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ακολουθήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις και η αλήθεια είναι πως όταν έχεις να κάνεις με τα όνειρα και τα «θέλω» σου, τότε ούτε η ηλικία ούτε τα λόγια των άλλων παίζουν κάποιο ρόλο.  Μπορεί τώρα να σου δίνετε η ευκαιρία να κάνεις τελικά εκείνο που πάντα ονειρευόσουν κι εκείνο που πάντα ήθελες από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου. Για να φτάσεις όμως να κάνεις αυτό που θες, θα πρέπει πρώτα να περάσεις κι απ’ το στάδιο των σπουδών.

Κι εδώ έρχονται τα δύσκολα από κάποιο σημείο και μετά. «Γιατί δύσκολα;» θα ρωτούσε κανείς. «Τι καλύτερο από το να σπουδάσεις αυτό που εσύ θες;» θα έλεγε κάποιος άλλος. Κι όμως, όταν φτάνει η στιγμή να συμπληρώσεις σε ‘κείνο το χαρτί, αυτό που εσύ θες να κάνεις, τότε αρχίζουν να μπαίνουν στη μέση τα λόγια του μπαμπά, της μαμάς, του αδερφού, του ξαδέρφου κι άλλων πολλών που μπορεί να μη γνωρίζουν καθόλου το τι είναι αυτό που θες εσύ.

Για μια οικογένεια θα έλεγα πως αποτελεί ολόκληρο ζήτημα το γεγονός για το τι θα σπουδάσει το κάθε παιδί. Δυστυχώς εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει η άποψη του «να σπουδάσεις δάσκαλος, ιατρός ή δικηγόρος». Γιατί θεωρούν πως εκεί υπάρχει το χρήμα, η δόξα, το μέλλον. Το κυριότερο όμως που δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν είναι πως κανένα από αυτά μπορεί να μην αποτελεί επιλογή δική σου. Νιώθουν περισσότερο ικανοποιημένοι όταν επιλέγουν εκείνοι για ‘σένα θεωρώντας πως δεν έχεις την κατάλληλη ωριμότητα και κρίση να σκεφτείς τι θα ήθελες να κάνεις.

Από προσωπική μου εμπειρία, θα έλεγα πως δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να σπουδάσεις αυτό που εσύ θες και μόνο. Θα ξέρεις πως αποτελεί δική σου επιλογή κι είναι εκείνο που σε «τραβάει» περισσότερο. Είναι εκείνη η επιστήμη ή η τέχνη που σε ελκύει να την ανακαλύψεις και να την κάνεις μέρος της ζωής σου στο μέλλον. Γιατί όταν με το καλό θα τελειώσουν οι σπουδές, θα φτάσεις σε ‘κείνο το σημείο που θα ξεκινήσεις να ψάχνεις για δουλειά. Και θα φτάσω γι’ ακόμη μια φορά να σε ρωτήσω σ’ εκείνη τη φάση: «Σ’ αρέσει η δουλειά που κάνεις; Τη γουστάρεις;». Θα είναι κάτι με το οποίο θα ασχολείσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου κι ο βιοπορισμός σου. Για ποιον λόγο, λοιπόν, να μην είναι κάτι που έχεις επιλέξει εσύ να κάνεις; Εκείνο είναι που θα σε γεμίζει και θα σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Σίγουρα δε θα είναι όλες οι στιγμές ρόδινες στη δουλειά σου, αλλά όταν θα κάνεις εκείνο που σου αρέσει πολύ, θ’ αντιμετωπίζεις και διαφορετικά κάθε δυσκολία που θα εμφανίζεται.

Ως παράδειγμα θα λάβω τον εαυτό μου. Ποτέ δε θυμάμαι να με πίεσε κανείς για τις σπουδές μου. Ποτέ δε μου έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό η οικογένειά μου γι’ αυτό που θέλω να σπουδάσω. Και τώρα βλέπουν πως είμαι χαρούμενος με τη δουλειά μου και την πορεία μου, γιατί ξέρουν πολύ καλά πως είναι κάτι το οποίο μόνος μου επέλεξα και με κάνει χαρούμενο.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

 

Σχετικά άρθρα