Ευτυχία: Ποια είναι τα 10 μικρά βήματα για να την αγγίξετε;

Μπορεί η ευτυχία να είναι κάτι πολύ σχετικό. Καθένας από εμάς την ορίζει με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βήματα, 10 μικρά βήματα, που μπορούν να βοηθήσουν τους πάντες να αισθανθούν καλύτερα. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, το «λέει» η επιστήμη…

  1. 7 λεπτά γυμναστικής: Ούτε καν 10 δηλαδή. Αλλά αν θέλουμε, το στρογγυλεύουμε. Όσο και να λέμε πως δεν προλαβαίνουμε να γυμναστούμε, αυτά τα λίγα λεπτά μπορούμε να τα διαθέσουμε για να αυξήσουμε την ελαστικότητά μας, την έκκριση ενδορφίνης και κυρίως να νιώσουμε καλύτερα. Η άσκηση βοηθάει ακόμα και σε περιόδους κατάθλιψης, ενώ σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και αν δε βλέπουμε ορατή διαφορά στο σώμα μας, και πάλι νιώθουμε καλύτερα.
  2. Το να κοιμόμαστε περισσότερο: Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος βοηθά τους οργανισμούς μας να ανακάμψουν από την ημέρα και την επισκευή τους και να είναι πιο παραγωγικοί. Τελικά αποδεικνύεται πως είναι επίσης σημαντικός για την ευτυχία μας. Λίγος ύπνος παραπάνω μας κάνει όχι μόνο λιγότερο ευάλωτους στα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και μας «κουρδίζει» καλύτερα για να νιώθουμε θετικά. Επίσης, αν δεν έχουμε χορτάσει ύπνο, η απόδοσή μας είναι μειωμένη. Οπότε μια μεσημεριανή σιέστα βοηθάει όχι μόνο στα κέφια, αλλά και στην παραγωγικότητα.
  3. Το να μένουμε κοντά στη δουλειά μας (αν γίνεται): Μιας και την ίδια απόσταση τη διανύουμε δυο φορές την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, καλό είναι να μην τρώμε άπειρες ώρες στο δρόμο, διότι αυτό «χτίζεται» και μας κάνει ολοένα και πιο μπουχτισμένους -άρα και λιγότερο χαρούμενους. Αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, φροντίζουμε τουλάχιστον να ακολουθούμε εναλλακτικές διαδρομές, για να το διανθίζουμε λίγο.
  4. Ο χρόνος με τους αγαπημένους μας: Στο κάπως ενοχικό ερώτημα του τοπ 5 των πραγμάτων για τα οποία μετανιώνουμε που δεν κάναμε αρκετά, βρίσκεται και η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είμαστε ευτυχείς όταν έχουμε οικογένεια, είμαστε ευτυχείς όταν έχουμε φίλους και εδώ που τα λέμε, σχεδόν όλα τα άλλα πράγματα που νομίζουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένους (σχέσεις, έξοδοι, ταξίδια, κοινωνικοποίηση, social media και η λίστα πάει λέγοντας) είναι στην πραγματικότητα απλά τρόποι για να έχουμε κι άλλη οικογένεια και φίλους.
  5. Το να βγαίνουμε έξω στον κόσμο: Ένας μικρός περίπατος μια ωραία μέρα προσφέρει επίσης ένα τεράστιο πλεονέκτημα: πολλές μελέτες πλέον διαπιστώνουν ότι ένας 20λεπτος περίπατος, όχι μόνο ενισχύει την καλή διάθεση, αλλά και διευρύνει τη σκέψη και βελτιώνει τη μνήμη. Το συναίσθημα γιγαντώνεται φυσικά, όταν βρισκόμαστε κοντά σε θάλασσα και ήλιο, όπως λέει και μια πρόσφατη έρευνα του London School Of Economics and Political Science.
  6. Το να ξοδεύουμε για τους άλλους: Χρόνο ή χρήμα (μάλλον χρόνο!). Εκατό ώρες βοήθειας στους άλλους ανά χρόνο είναι όσες χρειαζόμαστε για να αποκομίσουμε όλα τα ψυχολογικά οφέλη της ευτυχίας που μας δίνει το να προσφέρουμε. Όμως υπάρχει και κάτι που ονομάζεται prosocial spending και περιγράφει τη χαρά που μας δίνει το να ξοδεύουμε χρήματα για άλλους -η οποία μάλιστα φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη από όταν ξοδεύουμε για τον εαυτό μας.
  7. Το να χαμογελάμε περισσότερο, αλλά με θετικές σκέψεις: Δηλαδή δε σκεφτόμαστε το πόσο έξαλλοι είμαστε και κουμπώνουμε το στόμα μας σε ένα χαμόγελο με το ζόρι, αλλά σκεφτόμαστε κάτι ευχάριστο για να φέρουμε ολόκληρο τον οργανισμό σε κατάσταση χαμόγελου. Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν facial feedback hypothesis και τονίζουν πως ακόμη και ένα χαμόγελο που δεν το νιώθουμε όταν δεν αισθανόμαστε καλά, είναι αρκετό για να μας ανεβάσει, έστω και ελαφρώς. Και αυτό είναι μια καλή αρχή για να πάμε ψηλότερα.
  8. Το να κάνουμε σχέδια για ταξίδια, έστω κι αν μένουν μόνο σχέδια: Διότι σύμφωνα με έρευνες όπως αυτή, το ζενίθ της χαράς των διακοπών το φτάνουμε όχι κατά τη διάρκειά τους ή μετά από αυτές, αλλά στη φάση του σχεδιασμού τους (όχι πως δε μας αρέσει όταν γίνονται και πραγματικότητα, μην παρεξηγηθούμε κιόλας!).
  9. Ο διαλογισμός για καθαρό και χαρούμενο μυαλό: Η ερευνητική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης εξέτασε τα εγκεφαλογραφήματα 16 ατόμων πριν και μετά το διαλογισμό, επί οκτώ εβδομάδες. Το πόρισμα; Μετά την ολοκλήρωση της πορείας του διαλογισμού, τα τμήματα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων που σχετίζονται με τη συμπόνια και την αυτογνωσία μεγάλωσαν, ενώ τα μέρη που συνδέονται με το στρες συρρικνώθηκαν. Διαλογισμός για ήρεμη διάθεση και καλύτερο κόσμο λοιπόν.
  10. Το να σκεφτόμαστε με ευγνωμοσύνη τα όσα έχουμε: Πρόκειται για μια φαινομενικά απλή στρατηγική, όμως μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην προοπτική μας: διατηρούμε λοιπόν ένα ημερολόγιο μέσα στο οποίο καταγράφουμε κάθε μέρα τρία πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη που τα έχουμε στη ζωή μας. Το Journal of Happiness Studies δημοσιεύει μια μελέτη που αναφέρει πως όσοι συμμετέχοντες εφάρμοσαν αυτήν την απλή τεχνική, είχαν σαφώς βελτιωμένη διάθεση. Άρα εστιάζουμε συνειδητά στις ευλογίες της ζωής μας.

Πηγή: doctv.gr

Σχετικά άρθρα