Φιλία: «Εγώ τη θεωρούσα φίλη και εκείνη με μπλόκαρε»!

Με την Μαρία σταματήσαμε να μιλάμε. Εκείνη το έκοψε. Έβγαινε με άλλες φίλες της κι εγώ προσπαθούσα να την προφυλάξω. Τη στήριζα σε όλες τις δύσκολες στιγμές της. Και ξαφνικά μου γύρισε την πλάτη. Εύκολα… Δεν με άφησε καν να της μιλήσω. Με μπλόκαρε από παντού και την έπαιρνα τηλέφωνο και το μόνο που άκουγα ήταν να με κατηγορεί ενώ εγώ νοιαζόμουν για εκείνη.

Τώρα δεν μιλάμε πλέον. Από ότι έμαθα έκανε άλλες φίλες ακόμα και με άτομα, όπως η Γιώτα, που την έθαβαν και την έλεγαν άχρηστη και πως δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά. Έχω βαρεθεί να προσπαθώ για μια επιφανειακή κοπέλα που το μόνο που την νοιάζει είναι το πότε θα πάει στα μπουζούκια. Την έχω βαρεθεί να μου λέει ότι μου έδωσε τρεις ευκαιρίες όταν εγώ δεν βλέπω καμία από τη στιγμή που με μπλόκαρε. Τι άλλο να κάνω πια;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Μου περιγράφετε μια «άνιση» σχέση, χωρίς ίση αλληλεπίδραση. Εσείς όπως περιγράφετε δείχνετε μια διάθεση για επικοινωνία με τη φίλη σας σε αντίθεση με εκείνη η οποία δεν φαίνεται να ενστερνίζεται την ίδια στάση και συμπεριφορά.

Παρόλ’ αυτά δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο έχει αλλάξει η συμπεριφορά της και σας κατηγορεί, όπως και ότι έχει επιλέξει άλλες παρέες εκτός από εσάς.

Το γεγονός ότι κάνει παρέα με άτομα που μπορεί να την υποβιβάζουν ή να μιλάνε άσχημα γι’ αυτήν κάποια στιγμή θα το καταλάβει ή μπορεί να το ξέρει ήδη. Για ποιο λόγο το κάνει σχετίζεται με τις ανάγκες που καλύπτονται από τις σχέσεις που δημιουργούμε και συντηρούμε.

Το ίδιο λοιπόν θα πρότεινα και σε εσάς. Για ποιο λόγο να επιμένετε σε μια φιλία χωρίς ανταπόκριση και ίσως αν το σκεφτείτε πιο βαθιά ποια ανάγκη σας καλύπτεται με το να επιμένετε σε μια τέτοια σχέση;

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

 

Σχετικά άρθρα