Ζώντας με μία καταθλιπτική μητέρα: «Έχω φανταστεί πολλές φορές ότι τη σκοτώνω»

Από όταν ήμουν μικρή είχα πολλά προβλήματα σπίτι μου. Η μητέρα μου είναι καταθλιπτική, παίρνει χάπια και πολλές φορές έχει κάνει απόπειρες αυτοκτονίας.

Για χρόνια δεν μπορούσα να κοιμηθώ μόνη μου, μόνο με τον πατέρα μου μπορούσα. Είχα πάει σε ψυχολόγο και μου είπαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή βλέπω τον πατέρα μου ερωτικά από τότε λοιπόν δεν ξαναπήγα.

Έχω φανταστεί πολλές φορές να σκοτώνω την μητέρα μου, λόγω του ότι έχω περάσει μαζί της, αλλά πάντα άφηνα στην άκρη τις σκέψεις αυτές και έπεφτα για ύπνο.

Μέχρι πέρσι έλεγα στον εαυτό μου αυτό «Δεν είπες στον Όντι (το σκυλάκι μου) καληνύχτα, τώρα θα κατέβεις κάτω στην αυλή και θα του πεις καληνύχτα 5 φορές αλλιώς θα πεθάνεις» και το έκανα.

Γενικά ξέρω ότι λόγω του ότι περνάω στο σπίτι μου έχω κάποιο πρόβλημα με το μυαλό μου, αλλά δεν ξέρω τι είναι και φοβάμαι να το συζητήσω επειδή δεν θέλω να βρεθώ κλεισμένη σε ψυχιατρείο.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Αυτό που έχεις λέγεται  Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή ΙΨΔ ή Μανιοπαρορμητική Διαταραχή (Obsessive–compulsive disorder-OCD) και περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών . Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες  είτε από ψυχαναγκασμούς (όπως η επανάληψη των προσευχών),   είτε και από τα δύο.

Αυτές οι ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις  συνιστούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή. Συχνά υπάρχουν και καταθλιπτικά συμπτώματα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν κινδυνεύει να «χάσει το μυαλό του»!
Μ’ αυτά που έχεις περάσει και με την  κληρονομική επιβάρυνση είναι φυσικό να έχεις αναπτύξει αυτή τη διαταραχή, η οποία όμως δεν είναι και καταδίκη και δεν προοιωνίζει κάτι χειρότερο… Η παραμονή σου στο προβληματικό περιβάλλον είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας…

Μια καλύτερη συνεργασία με τον πατέρα σου και με άλλα στενά πρόσωπα του περιβάλλοντος μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά. Η ψυχοθεραπεία και ίσως κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορούν, οπωσδήποτε, να σε βοηθήσουν. Όλες οι ψυχοθεραπείες δεν είναι ίδιες και όλοι οι θεραπευτές δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο…

 Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

Σχετικά άρθρα