Είδα στο όνειρό μου… Ποια η σημασία όσων βλέπουμε στον ύπνο μας;

Το όνειρο είναι μια πολύ περίπλοκη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόιντ, ο στόχος ενός ονείρου είναι να ικανοποιήσει τις επιθυμίες που δεν μπορούμε να φωνάξουμε και πολύ περισσότερο να επιδιώξουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τα όνειρά μας ώστε να αποκαλύψουν τις ασυνείδητες επιθυμίες μας. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο!

Οι αναγνώστριες του boro.gr έστειλαν τα δικά τους όνειρα, ζητώντας να μάθουν τι μπορεί να σημαίνουν. Απαντήσεις έδωσε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Παύλος Σακκάς.

 

Η Βασιλική, 39 ετών

Είδα τον μπαμπά μου που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και 8 χρόνια να καπνίζει και χαμογελώντας να μου λέει «Φύγε εσύ, εγώ θα τα φτιάξω όλα. Πάρε τη μικρή (την κόρη μου) και φύγε μην αγχώνεσαι». Τι σημαίνει αυτό;

Μετά από μια περιπέτεια που περνάτε, αναζητήσατε τη στήριξη που 8 χρόνια τώρα σας λείπει. Η μορφή του πατέρα σας, αποτελούσε ένα σταθερό σημείο στήριξης για σας. Τώρα φάνηκε πόσο το έχετε ανάγκη.

Μην αγχώνεστε όμως, μπορείτε, με την πείρα που έχετε πια, να συνεχίσετε την ζωή σας προστατεύοντας κι εσείς με τη σειρά σας, την κόρη σας. Αυτό που σας είπε ο πατέρας σας, είναι αυτό που έχετε ανάγκη να ακούσετε σήμερα.

 

Η Ελίνα, 14 ετών

Είδα όνειρο ότι ήμουν στο σπίτι της γιαγιάς μου και ξαφνικά είδα ένα αγόρι (τον είχα γνωρίσει σε ένα πάρτι και από εκείνη την ημέρα είχαμε δεθεί υπερβολικά πολύ). Με έκανε να νιώθω πολύ ωραία (δεν είχαμε σχέση), αλλά μία μέρα μου είπε ότι τον καταπιέζω και καλύτερα να τον ξεχάσω. Από τότε πάνε σχεδόν 4 μήνες. Στο όνειρο όπως έλεγα πριν, όταν τον είδα δεν ήξερα τι να κάνω. Και ήρθε και μου μίλησε και έριχνε σπόντες για τον τσακωμό μας και με αυτά που μου είπε εννοούσε πως τώρα είμαστε μία χαρά. Με αγκάλιασε και κρατούσε για πολύ ώρα. Μετά απλά ήρθε η μαμά μου και με ρωτούσε ποιος είναι (όχι μπροστά του). Σημαίνει κάτι όλο αυτό;

Εκείνο που σημαίνει είναι εκείνο που θα ήθελες να συμβαίνει. Όμως όπως είπες, με την συμπεριφορά σου τον έκανες να απομακρυνθεί. Ας σου γίνει λοιπόν αυτό μάθημα για το μέλλον.

 

Η Γιάννα, 14 ετών

Είδα όνειρο ότι ήμουν σε σχέση με το αγόρι που μου αρέσει. Αυτό το αγόρι είναι πολύ ξεχωριστό για μένα. Τι σημαίνει;

Σημαίνει ότι στα όνειρά μας βλέπουμε, αυτά που θα θέλαμε να μας συμβούν. Στον χώρο των ονείρων είμαστε ελεύθεροι να δημιουργήσουμε ό,τι θέλουμε.

 

Η Κλαίρη, 15 ετών

Στο όνειρο μου είδα ένα αγόρι που δεν το είχα ξαναδεί. Επειδή η μαμά μου νοικιάζει δωμάτια ήρθε να μείνει και με κάποιο τρόπο ερωτευτήκαμε και τα φτιάξαμε και μετά πηγαίναμε σε κρυφά μέρη για να … Μετά ξύπνησα όποτε δεν ξέρω τι έγινε… Είμαι περίεργη να μάθω τι σημαίνει αυτό, γιατί δεν τον έχω ξαναδεί. Μήπως τον έφτιαξε το υποσυνείδητο μου σαν τον τέλειο άντρα για εμένα…

Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι είσαι έτοιμη να ερωτευθείς. Περιμένεις τον μεγάλο έρωτα, που ελπίζεις ότι θα έρθει από κάποιον ξένο, κάποια νέα γνωριμία.

Καλή τύχη κορίτσι μου. Ο έρωτας είναι κάτι που αξίζει να ζήσεις, ασχέτως αν συνήθως στο τέλος πληγώνει.

Σχετικά άρθρα