Στα 30 οι γονείς μού φέρονται λες και είμαι μικρό παιδί. Τι να κάνω;

Εχθές ενώ οι γονείς μου έλειπαν πήρα ένα χαλασμένο αμάξι από το σπίτι. Νόμιζα ότι η ζημιά ήταν μόνο εξωτερική και δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν το οδηγούσα. Αλλά τελικά δεν είχε νερό και πιθανόν να έκαψα την μηχανή (ίσως και όχι). Μου τηλεφωνούσαν οι δικοί μου αλλά δεν είχα μαζί μου το κινητό. Όταν ήρθα σπίτι ο πατέρας μου βγήκε στους δρόμους να με υποδεχθεί φωνάζοντας τρομαγμένος, βρίζοντας θεούς και διαόλους. Η μητέρα μου στο σπίτι συνέχιζε τις φωνές και επιπλέον ανέφερε στην θεία μου πως πήγε στην εκκλησία και έγραψε και γιορτή στο όνομά μου (λες και δεν το αξίζω).

Το καταλαβαίνω ότι ήταν απερίσκεπτα λανθασμένο αυτό που έκανα και ότι ανησυχούν επίσης για την σωματική μου ακεραιότητα. Αλλά θέλω να ξέρω αν αυτή όλη η αντίδραση από μέρος τους ήταν φυσιολογική ή όχι. Συμβαίνουν συχνά τέτοια περιστατικά αλλά στις περιπτώσεις που παίρνω το αυτοκίνητο και φεύγω εκτός πόλης ή κάνω κάτι μακρινό χωρίς να τους το πω ή μη λέγοντας τους όλη την αλήθεια. Με κάνουν συχνά να αισθάνομαι πως φέρω πολύ μεγάλη για ευθύνη για την ψυχολογία τους και πως η ανησυχία που τους προκαλώ είναι τόσο επιζήμια γι’ αυτούς που μπορεί να τους προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο ή κάτι το πολύ σοβαρό.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ξεκάθαρη επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας ώστε να αποφεύγονται διαστρεβλώσεις ή παρεξηγήσεις. Από την άλλη και σαν συνέπεια της ξεκάθαρης αλληλεπίδρασης είναι η ύπαρξη ορίων.

Είστε ένας ενήλικας που δεν χρειάζεται να συντηρεί μια παιδική σχέση με τους γονείς του. Οφείλουν να σας ακούν, να σας σέβονται και να σας εμπιστεύονται αφού είστε ίσοι. Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις ίσως θα ήταν καλό να γίνει μια συζήτηση για τη μεταξύ σας αλληλεπίδραση.

Οι συμπεριφορές μας ως προς τους άλλους ανθρώπους ποτέ δεν είναι μονόδρομες αντίθετα είναι αμφίδρομες, δίνω κάτι και κάτι αντίστοιχα παίρνω πίσω. Μια «υπερβολική» συμπεριφορά όπως λέτε κάτι εκφράζει και όλο αυτό κάπως συντηρείται και από τη δική σας πλευρά. Η ξεκάθαρη επικοινωνία και η δημιουργία ορίων θα εξασφαλίσει μια καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ σας.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα