Πολυφαγία στο παιδί: Πώς να αποφύγετε να καταλήξει σε παιδική παχυσαρκία;

Είμαι 40 χρόνων και ο γιος μου 9. Από μωρό ήταν καλόφαγο και πολλές φορές λαίμαργο. Φοβάμαι την παιδική παχυσαρκία. Είναι πολύ ανεπτυγμένος για την ηλικία του με ύψος 1,51 και βάρος 49 κιλά. Το πρόβλημα είναι ότι έχει το νου του συνέχεια στο φαγητό! Τι θα φάμε τώρα, τι θα μου βάλεις για κολατσιό, γιατί μου έβαλες τόσο λίγο, τι θα μαγειρέψεις αύριο είναι, για παράδειγμα, οι συνηθισμένες του ερωτήσεις. Με ανησυχεί πολύ γιατί αυτό το καλοκαίρι πήρε βάρος αρκετό και εγώ συνέχεια τον κυνηγάω να μη φάει πολύ, με αποτέλεσμα να είμαστε συνεχώς σε κόντρα. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ! Θα ήθελα τη συμβουλή σας.
Σας ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η διαιτολόγος Μαρίνα Ζαχαράκη, από την Επιστημονική Ομάδα του Ευάγγελου Ζουμπανέα Διατροφή www.diatrofi.gr

H πολυφαγία είναι ένα πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις, είτε παχυσαρκίας είτε άλλων διατροφικών διαταραχών.

Ο ρόλος του γονιού είναι καθοριστικός ,όπως είναι και ο τρόπος που θα το χειριστεί. Οι ηλικίες κατά το 9 έτος της ζωής, 5-6 ετών και στην αρχή της εφηβείας είναι κρίσιμες καθώς τότε σχηματίζονται οι λιπαποθήκες του ανθρώπου, άρα αν στα στάδια αυτά αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των λιποκυττάρων κινδυνεύει το παιδί να γίνει παχύσαρκο στο μέλλον. Σε ένα μικρό παιδί δεν μπορείς να κάνεις δίαιτα,Μπορεί, όμως, ο γονιός να βάζει  όρια και σε συνεργασία με τον διατροφολόγο μπορεί να βρει εναλλακτικά σνακ και να εντοπίσει αν υπάρχουν άλλα αίτια πολυφαγίας.Ορισμένα παιδιά γίνονται από μικρά λαίμαργα, κρύβουν τρόφιμα, τρώνε κρυφά απαγορευμένες τροφές και τελικά  αυξάνουν το βάρος τους.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πολυφαγία

  • Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι συγκεκριμένη κάθε μέρα, στο τραπέζι, και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.
  • Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από το παιδί όταν εμείς δεν κάνουμε το ίδιο. Γίνετε καλό παράδειγμα προς μίμηση.Αν το παιδί σας βλέπει μπροστά στην τηλεόραση με γαριδάκια και διάφορα σνακ, πατατάκια θα κάνει και εκείνο το ίδιο.
  • Πολλοί γονείς, όταν τα παιδί, δεν τρώει για παράδειγμα φακές, του φτιάχνουν πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια, που είναι και το αγαπημένο τους. Λάθος.Θα πρέπει να του καταστήσετε σαφές, ότι θα φάει ό, τι κι εσείς. Αν δε θέλει φακές, απλά δε θα φάει. Και μην αγχώνεστε, αν μείνει μια μέρα νηστικό.
  • Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για επιβράβευση.Με το να το «εξαγοράζετε», δεν θα μάθει ποτέ, ότι το φαγητό είναι μία βιολογική και απαραίτητη ανάγκη του ανθρώπου για την επιβίωση του,θα το έχει στο μυαλό του ως αντάλλαγμα με κάτι που το ευχαριστεί.
  • Η απαγόρευση κάποιας τροφής συχνά δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία για την τροφή αυτή, οπότε ενδείκνυται να μην κόψετε κανένα τρόφιμο, ούτε και τα γλυκά.Ενθαρρύνετε αντί για γλυκά, να δημιουργούν καινούργια θρεπτικά σνακς π.χ. γιαούρτι με καρύδια και μέλι, γάλα με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσεϊκ  με μπανάνα και γάλα, γρανίτες, σπιτικά γλυκίσματα..Μπορούν να ενταχθούν με μέτρο.
  • Μην ξεχνάτε τις 3 λέξεις-κλειδιά: Ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και ύπνος.
  • Ρυθμίζετε την ποσότητα στο πιάτο του. Το στομαχάκι των παιδιών δεν είναι σαν των ενηλίκων. Αποφύγετε να τα «μπουκώνετε» κάθε λίγο και λιγάκι. Είναι προτιμότερο να έχει ένα σταθερό αριθμό γευμάτων τη μέρα και όχι σε διάστημα το ένα με το άλλο, σε λιγότερες από 2 με 3 ώρες.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά, προτιμήστε να προσφέρετε νερό ή χυμό.
  • Παροτρύνετέ το να συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες.
  • Μαγειρεύετε μαζί με το παιδί. Αν το παιδί συμμετέχει στη διαδικασία του μαγειρέματος, θα το δει ως παιγνίδι, θα εκτιμήσει την αξία του. Βοηθήστε το να γνωρίσει ό,τι καταναλώνει.
  • Επικοινωνείτε τακτικά με διατροφολόγο , για να σας δίνει διατροφικές συμβουλές και να ελέγχει την πορεία του παιδιού.

Σχετικά άρθρα