Δυσκοιλιότητα νηπίου: «Όταν τη βάζω να κάνει κακά στο γιογιό, πονάει και κλαίει»

Ενώ χρησιμοποιούσαμε γιογιό εδώ και 2 μήνες περίπου κάνει κακά πάνω της γιατί πόνεσε 2 φορές όταν έκανε κακά και φοβάται ότι θα ξανά πονέσει αν κάτσει για κακά στο γιογιό. Τσίσα κάνει στο γιογιό αλλά κακά κάνει πάνω της, περίπου 10 φορές την ημέρα αφού τα βγάζει λίγα λίγα. Την πήρα με το καλό. Την πήρα με το άγριο. Τίποτα. Της τάζω δώρα. Τίποτα. Αρνείται και κλαίει ότι θα πονέσει. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Να της ξανάβαλω πάνα; είμαι σε απόγνωση. Δεν μπορώ να την πάω πουθενά αφού τα κάνει κακά πάνω της και δεν το λέει. Το καταλαβαίνω από την μυρωδιά. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Οποιαδήποτε συμβουλή θα ήταν ευπρόσδεκτη. Σας ευχαριστώ πολύ!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής

Η περίπτωσή σας αφορά κλασσική δυσκοιλιότητα νηπίου με ακράτεια εξ’ υπερπληρώσεως. Βασική αρχή για την θεραπεία είναι η υπομονή. Αρχίζουμε αδειάζοντας το έντερο γιατί, μην γελιέστε, είναι γεμάτο κόπρανα που βγαίνουν λίγα-λίγα όταν ξεχειλίζουν (υπερπλήρωση)…
Θεραπεία:

1η ημέρα

υπόθετο γλυκερίνης κάθε 2 ώρες περίπου έως να κάνει μαλακά κακάκια. Μετά από ένα 3ωρο κάνουμε κι ένα μικροκλύσμα γλυκερίνης για να σιγουρευτούμε ότι άδειασε εντελώς.

2η ημέρα

Σιρόπι Dulcosoft 10ml πρωί-μεσημέρι-βράδυ ,με σταδιακή μείωση ανά 2 ml ημερησίως έως να φτάσουν τα κόπρανα από διάρροια που ήταν τις πρώτες ημέρες σε υφή αραιής μαρμελάδας. Σ’ αυτό το επίπεδο πρέπει να παραμείνουν για 3 μήνες τουλάχιστον χωρίς να κάνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΑ!

Αν κάνει σκληρά κόπρανα, ξαναρχίζουμε από την αρχή. Όταν συμπληρωθούν οι 3 μήνες μαλακών κοπράνων θα έχει ξεχάσει την ταλαιπωρία του και θα λειτουργεί κανονικά.
Σωτήρης Πουλής          

Παιδίατρος

Λεωφ. Βενιζέλου Ελ. 119, Νέα Σμύρνη

2109313103

Σχετικά άρθρα