5 τρικ για να πάρετε τα «πάνω σας» όταν η αυτοπεποίθησή σας κατρακυλά…

Μήπως η σημερινή, είναι μία από εκείνες τις ημέρες που όλα πάνε στραβά; Που αναρωτιέστε γιατί σηκωθήκατε από το κρεβάτι σήμερα; Από εκείνες τις ημέρες που νιώθετε την αυτοπεποίθησή σας να κατρακυλά στα βάραθρα και ψάχνετε απεγνωσμένα κάπου για να πιαστείτε; Λοιπόν, έχουμε καλά νέα για εσάς… Βασικά υπάρχουν 5 μικρά κολπάκια που θα σας κάνουν να δείτε τα πράγματα λίγο αλλιώς και να πάρετε τα πάνω σας…

1. Πείτε τον εαυτό σας: «Θυμήσου τα πράγματα που αρχικά σου φαίνονταν βουνό και τώρα έχουν γίνει παιχνιδάκι»!

Οι διακυμάνσεις στην αυτοπεποίθηση μας συμβαίνουν κυρίως ότι συναντάμε προκλήσεις, νέες ή δύσκολες, ή και τα 2 μαζί. Προσπαθήστε να φιάξετε μία λίστα με τα πράγματα που σας προκαλούσαν πραγματικό άγχος όταν για πρώτη φορά κληθήκατε να τα διαχειριστείτε και τώρα σας φαίνονται «παιχνιδάκι».

Χρησιμοποιείστε παραδείγματα μικρά η μεγάλα για τη λίστα σας (φυσική ή νοητή). Ένα από τα επιτεύγματά σας μπορεί να είναι ότι έχετε εξοικειωθεί πλήρως με τη χρήση του smart phone σας, κάτι που στην αρχή δεν ήταν δεδομένο. Ή ότι ενώ τις πρώτες μέρες τρομάζατε και μόνο στην ιδέα του να πλύνετε το μωρό σας, καταλήξατε να το κάνετε με μεγάλη άνεση, απολαμβάνοντας μάλιστα αυτή τη χαλαρωτική για το μωρό σας διαδικασία.

Η τεχνολογία και η διαχείριση των χρημάτων είναι δύο καλές πηγές από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε παραδείγματα.

Σημείωση: Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να ανακαλέσετε ενθαρρυντικά παραδείγματα όταν είστε στα «κάτω» σας. Είναι καλύτερο λοιπόν να προσπαθήσετε να τα θυμηθείτε όταν θα είστε σε μία καλύτερη διάθεση και να τα κρατήσετε για ώρα ανάγκης…

2. Κάντε ένα βήμα πίσω για να έχετε μία πιο διευρυμένη οπτική

Όταν νιώσετε ότι έχετε ξεμείνει από αυτοπεποίθηση είναι πολύ εύκολο να παγιδευτείτε σε ένα γαϊτανάκι κατηγοριών προς τον εαυτό σας, που τελικά θα σας οδηγήσει στο «αντικειμενικό»… συμπέρασμα ότι τα κάνετε όλα λάθος. Τη στιγμή που ξεκινά το πρόβλημα είναι καλό να κάνετε ένα βήμα πίσω, ώστε να έχετε μία καλύτερη οπτική των πραγμάτων. Είστε ένας καλός γονιός; Τα καταφέρνετε καλά σε ένα σωρό πράγματα; Ποια είναι τα επιτεύγματά σας;

Για παράδειγμα, μπορεί να σας ήρθε ο λογαριασμός του νερού 300 ευρώ λόγω ενός ανόητου λάθους και αυτό να σας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του σπιτιού και των χρημάτων παίρνετε μηδέν. Όμως αντικειμενικά μιλώντας αυτό δεν είναι αλήθεια. Προσπαθήστε να φέρετε μία ισορροπία στον τρόπο που σκέφτεστε. Μπορεί να μην είστε τέλειος ή τέλεια αλλά μάλλον δεν είστε και άχρηστός ή άχρηστη σε  όλα.

3. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Με ποιον με συγκρίνω;»

Η απόφαση που πήρατε δεν ήταν καλή και για άλλη μία φορά βλέπετε την αυτοπεποίθησή σας να καταβαραθρώνεται ενώ παράλληλα μπαίνετε στη διαδικασία της σύγκρισης. Σύγκρισης με άλλους ανθρώπους που θαυμάζεται και πιστεύετε ότι τα έχουν πάει περίφημα στις επιλογές και τη ζωή τους. Αναρωτιέστε λοιπόν γιατί να μην τα κάνετε κι εσείς όλα «τόσο τέλεια»; Ωστόσο, αν σκεφτείτε λίγο πιο ψύχραιμα θα μπορέσετε να δείτε ότι και εσείς μια χαρά τα πάτε. Μπορεί να μην είστε ο σούπερ επιτυχημένος επιχειρηματίας ή η δημοφιλής τραγουδίστρια που μοιράζει αυτόγραφα, αλλά τελικά στις περισσότερες αποφάσεις σας τα έχετε πάει καλά, ενώ έχετε πολλά επιτεύγματα να επιδείξετε. Σε τελική ανάλυση, ακόμη και η τρομερά επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν και κάποιες αστοχίες ή φορές που τα πήγαν μέτρια.

4. Παραδεχτείτε ότι οι αμφιβολίες δεν επιβεβαιώνουν αυτόματα ότι κάνετε λάθος

Όπως όλα τα συναισθήματα, έτσι και η αμφιβολία είναι ένα εξελιγμένο σύστημα προειδοποίησης. Μας προτρέπει να σκεφτούμε πιο προσεκτικά τι κάνουμε. Ωστόσο, είναι ένας σύστημα που μπορεί να κάνει και σφάλματα. Το να έχετε  αμφιβολίες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε σε λάθος δρόμο. Συχνά σημαίνει ότι απλώς αντιμετωπίζεται μία σκληρή ή νέα δοκιμασία.

5. Βρείτε τι είναι αυτό που σας βοηθά να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε τις θύελλες

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αλλά και να εφαρμόζετε τα πράγματα που ξέρετε ότι μπορούν να σας χαλαρώσουν και να σας κάνουν να δείτε πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Μπορεί αυτό να είναι το να επικοινωνήσετε με τους φίλους σας ή να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας. Μπορεί από την άλλη να είστε άνθρωπός της άσκησης και να σας βοηθά καλύτερα το να πάτε για τρέξιμο ή να κάνετε γιόγκα. Φερθείτε καλά στον εαυτό σας. Κάντε του ένα δώρο που θα το απολαύσει, όππως ένα καλό φαγητό ή μία ταινία στον κινηματογράφο.

Επιπλέον, αποφύγετε με κάθε τρόπο όλες εκείνες τις συνήθειες που υιοθετείτε όταν αισθάνεστε άγχος και σας κάνουν χειρότερα, όπως το να μένετε ξάγρυπνοι και να σκέφτεστε μες στα μαύρα σκοτάδια. Δοκιμάστε ό,τι μπορεί να σας χαλαρώσει και πέστε στο κρεβάτι…

 

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα