Το παιδί μου τρώει μόνο γλυκά. Πώς να αλλάξω τις διατροφικές του συνήθειες;

Ο ανιψιός μου, 3,5 ετών είναι πολύ δύσκολος στο φαγητό. Δεν τρώει καθόλου λαχανικά και τα μόνα πράγματα που τρώει με ευχαρίστηση είναι τα παγωτά και γενικώς τα γλυκά.

Αυτό το καλοκαίρι δεν έτρωγε σχεδόν τίποτα, ούτε στο σπίτι ούτε έξω όταν πηγαίναμε. Έτρωγε πάντα ευχάριστα το επιδόρπιο… Πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρίνα Ζαχαράκη, Διατροφολόγος από την Επιστημονική Ομάδα του Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr

Μην στενοχωριέστε, εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, το παιδί θα τα εντάξει σύντομα στη διατροφή του.

Το ότι τα παιδιά θέλουν να τρώνε γλυκά κάθε μέρα είναι γνωστό. Μπορούμε απλά να περιορίσουμε τα γλυκά μέσα στην εβδομάδα. Μη δίνεις στο παιδί ένα γλυκό ως αντάλλαγμα π.χ. για να φάει το κυρίως γεύμα που δεν του αρέσει. Θα μισήσει περισσότερο αυτό το γεύμα και θα κυνηγάει σαν τρελό το γλυκό. Μην κρύβεις τα γλυκά στα ντουλάπια. Μην ξεχνάς ότι το καλύτερο ή το χειρότερο παράδειγμα για τα παιδιά είμαστε εμείς!

Η γνωριμία με τα φρούτα και τα λαχανικά στο παιδί πρέπει να αρχίσει νωρίς. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να εισάγουμε τα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή του παιδιού μεταξύ 2 έως 4 ετών τότε είναι πιο δεκτικά στις γευστικές δοκιμές, μετά τα 4 θα είναι πιο δύσκολα να δοκιμάσουν κάτι.

Ένα κόλπο που συνήθως πιάνει είναι να ανακατέψτε κομμάτια φρούτων με γιαούρτι , φτιάξτε smoothies με φρούτα και γάλα, προσθέστε ψιλοκομμένα φρούτα στα δημητριακά του, ανακατέψτε κομμάτια φρούτων σε ζελέ την προσθήκη φρούτων ή λαχανικών. Σερβίρετέ του μια φρουτοσαλάτα ως επιδόρπιο ή σνακ, προσφέρετε κομμένα σε ραβδάκια, τραγανά λαχανικά, κρύψτε τα με έξυπνους τρόπους μέσα στο φαγητό του!

Προσθέσετε λαχανικά σε σούπες και σάλτσες. Ανακατέψτε μικρά κομμάτια λαχανικών με ρύζι ή ζυμαρικά και τυρί. Σερβίρετε κάθε μέρα ένα πιάτο με πολλά χρώματα, όπως λαχανικά, ρύζι ή πατάτα. Φτιάξτε του κέικ καρότου. Επισκεφθείτε μαζί του ένα αγρόκτημα ή τη λαϊκή αγορά. Χρειάζεται υπομονή, τρυφερότητα και πονηριά για να αποκτήσουν τα παιδιά καλές συνήθειες στο φαγητό!

Σχετικά άρθρα