Εξάρτηση από το αλκοόλ: «Τρία χρόνια καθαρός και ξανακύλησε. Τώρα δεν θέλει να το κόψει»!

Σας στέλνω με σκοπό να σας ρωτήσω για ένα κοντινό μου πρόσωπο που βαδίζει στα βήματα του εθισμού στο αλκοόλ. Κάναμε πολλές προσπάθειες προκειμένου να το κόψει και είχε δείξει να βελτιώνεται η προσπάθεια του αυτή και για 3 χρόνια ήταν καθαρός αλλά ξανακύλησε και αυτή τη φορά χωρίς διάθεση να το κόψει. Υπάρχει τρόπος να τον βοηθήσω;

Στο ερώτημα απαντά η Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια Ανδριανάκη Γωγώ:

Αγαπητή αναγνώστρια ,

διαβάζοντας αυτά που έχετε γράψει και κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σαν κοντινό άτομο εξαρτώμενου, θα ήθελα να σας αναφέρω γενικότερα κάποια περίπλοκα ζητήματα  περί εθισμού.

Ο εθισμός είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και συμπεριφορά, με πολλές ματαιώσεις και πολύ αγωνία.  Χρειάζεται υπομονή  και επιμονή από τον ίδιο τον ασθενή,  χρειάζεται ένα αρκετά υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, ενώ παράλληλα χρειάζεται πλαισίωση και οριοθέτηση συνεχώς.   Δεν ξέρω τι σχέση έχετε με τον ασθενή αλλά υπάρχουν πολλές ομάδες υποστήριξης  φίλων και συγγενών που ειδικεύονται στις εξαρτήσεις  και μπορείτε σαν κοντινό άτομο να απευθυνθείτε ώστε να σας καθοδηγήσουν  ανάλογα.

Πέραν όμως της δικής σας συμμετοχής σε αυτό και της δικής  σας προσπάθειας, θα ήταν απαραίτητο να συμμετάσχει η οικογένεια του σε αυτό παράλληλα με τη δική σας συνεισφορά. Δηλαδή, να απευθυνθεί η ίδια η οικογένεια  σε κέντρα που ασχολούνται με την απεξάρτηση  ώστε να πάρουν τις οδηγίες που χρειάζεται να ακολουθήσουν.

Επιπροσθέτως , θα ήταν χρήσιμο και απαραίτητο, ο ίδιος ο ασθενής να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης  ή έστω σε ομάδες ανώνυμων αλκοολικών.  Σίγουρα οι ομάδες αυτές είναι υποστηρικτικές και βοηθητικές, εκεί είναι το μέρος στο οποίο τα άτομα με ζητήματα εξαρτήσεων  μοιράζονται τις σκέψεις τους, τις δυσκολίες τους, τα κοινά τους βιώματα.   Είναι σημαντικό να καταλάβει ο ίδιος πόση αξία έχει η προσπάθεια που έκανε στο παρελθόν αλλά και πόσο σημαντικό είναι αυτή την προσπάθεια αν την επικοινωνήσει με άλλα μέλη – άτομα που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτόν.

Τέλος, η δική σας συνεισφορά  είναι  αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας σας, της βοήθειας που θέλετε να προσφέρετε, της υποστήριξης και της παρότρυνσης, αλλά μην ξεχνάτε πως ότι και όπως να έχετε προσπαθήσει η  τελική απόφαση δεν είναι δική σας επιλογή, δεν ευθύνεστε για την  εξέλιξη της ζωή του, αλλά αντιθέτως ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη ζωή του. Επομένως εσείς καλό θα ήταν να προστατευτείτε από ματαιώσεις  που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία των προσπαθειών σας.

Με εκτίμηση,

 

Ανδριανάκη Γωγώ.

Κοινωνική λειτουργός- ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια

Μεταπτυχιακή ειδίκευση στην κλινική και κοινοτική ψυχολογία :  MSc Clinical & Community Psychology : University of East London

Μεταπτυχιακή ειδίκευση στη σχεσιακή ψυχοθεραπεία : Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ανάλυσης  (ΙΣΟΨ).

Μέλος  διεθνούς ένωσης σχεσιακής  ψυχοθεραπείας & ψυχανάλυσης (IARPP).

Τηλέφωνο: 6943074669

Mail: [email protected]     –     [email protected]

Σχετικά άρθρα