Τα ένοχα μυστικά της ελληνικής οικογένειας: «Η μάνα μου με απειλούσε με καυτό λάδι»

Η μητέρα μου έχει πολλά νεύρα, σε τρομακτικό επίπεδο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Περίμενα χρόνια να βελτιωθεί. Δεν έκανα τίποτα αλλά δεν γίνεται  τίποτα και φοβάμαι.  σήμερα με απείλησε με τηγάνι λέγοντας μου «Βούλωσε το, αλλιώς θα σε χτυπήσω». Μια άλλη φορά με είχε απειλήσει με καυτό λάδι, λέγοντάς μου ότι θα με κάψει ολόκληρη. Με έχει βουτήξει πολλές φορές από το μαλλί από τα νεύρα της, είτε με έχει χτυπήσει και μετά έχει κλειδώσει την πόρτα για να μην βγω έξω, λέγοντας μου να ηρεμήσω για να μην με δει ο κόσμος.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

 

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Με βάση τα όσα αναφέρεις φαίνεται πως έχεις και βιώνεις μια κακοποιητική σχέση με τη μητέρα σου. Πέρα από τις απειλές που εκφράζει καθώς και τη σωματική κακοποίηση που εκδηλώνει ίσως περισσότερο σημαντική είναι η συναισθηματική κακοποίηση που βιώνεις και η κατάσταση παρατεταμένης εγρήγορσης και τρόμου που βρίσκεσαι κάθε φορά που τη συναντάς.

Όσο κι αν στο υποσυνείδητο μας, έχει περάσει ως κακοποίηση κάθε συμπεριφορά που συμπεριλαμβάνει σωματικό πόνο, η συναισθηματική κακοποίηση έχει ακριβώς τις ίδιες ψυχολογικές επιπτώσεις με την κακοποίηση που ασκείται μέσω σωματικής βίας. Προκειμένου να μπορέσεις να αποδεσμευτείς από τη χρόνια κακοποιητική σχέση με τη μητέρα σου, παραθέτω κάποιες προτάσεις-συμβουλές που ίσως σου φανούν χρήσιμες.

1) Δεν Φταις Εσύ

Δεν φταις εσύ αν η μητέρα σου υπήρξε με τον όποιο τρόπο κακοποιητική.

Συνήθως τα παιδιά έχουν την τάση σε μία προσπάθεια επιβίωσης, να θεωρούν τους εαυτούς τους υπαίτιους για το οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους. Έτσι κάθε φορά που μια μητέρα επικρίνει το παιδί της, το απορρίπτει, το εκβιάζει συναισθηματικά ή το κατηγορεί, εκείνο το προσωποποιεί και βαφτίζει τον εαυτό του υπεύθυνο. Δεν είναι όμως έτσι. Η μητέρα που έχει αυτή τη συμπεριφορά έχει δεχτεί και διδαχτεί ακριβώς το ίδιο από τους δικούς της γονείς, δεν το έχει αποδεχτεί, δεν το έχει αναγνωρίσει και έτσι το περνάει ως οικείο και σωστό και στο ίδιο της το παιδί.

2) Εξέφρασε το Πρόβλημα

Πολύ πιθανόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τύψεις και οι ενοχές ίσως σε έχουν οδηγήσει στο να κρατάς την εμπειρία σου κρυφή, σαν ένοχο μυστικό. Μίλησε. Εμπιστεύσου άτομα του περιβάλλοντος σου και μοιράσου το βίωμα σου, γιατί σίγουρα το να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που μπορούν να σε καταλάβουν και να σε καθοδηγήσουν, μπορεί να είναι λυτρωτικό.

Αν είσαι από εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και με τη μητέρα τους, μίλησε και στην ίδια. Μπορεί να συνειδητοποιήσει τα λάθη που έχει κάνει και να αναζητήσει την αποκατάσταση της σχέσης σας έστω και μετά από χρόνια, ή μπορεί να μην είχε συνειδητοποιήσει όλο αυτό το διάστημα το κακό που σου είχε κάνει. Σίγουρα είναι μία δύσκολη υπόθεση, αν όμως τα καταφέρεις θα αφήσεις από πάνω σου ένα τεράστιο βάρος.

3) Ζήτησε βοήθεια από ειδικό

Αν πάλι σου φαίνεται δύσκολο να εκμυστηρευτείς κάτι τόσο προσωπικό σε ανθρώπους της οικογένειας σου, τότε μπορείς κάλλιστα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Θα μπορέσεις να «ανοιχτείς» πολύ πιο εύκολα αλλά και πιο βαθιά, και σίγουρα τα κλειδιά που θα σου δώσει ο επαγγελματίας θα σε βοηθήσουν να απελευθερωθείς πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Να θυμάσαι πως δεν είσαι η μόνη που έχεις κακές σχέσεις με τη μητέρα σου.

4) Συγχώρεσε την

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό, αλλά είναι ταυτόχρονα και εκείνο που θα σε κάνει να πας ένα βήμα παρακάτω. Συγχώρεση δεν σημαίνει πως ξεχνάς αυτό που έζησες και το πόσο σε πλήγωσε η μητέρα σου. Συγχώρεση σημαίνει πως αποδέχεσαι την κατάσταση, την κατανοείς, και είσαι πλέον διατεθειμένη να μην επιτρέπεις στο παρελθόν να σε πονάει στο παρόν. Άφησε ό,τι έγινε πίσω σου, και αναγνώρισε στον εαυτό σου πως μέσα από αυτή την τραυματική εμπειρία έχεις καταφέρει να βγεις πιο δυνατή.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα