Κυκλοθυμία: Οι έντονες αλλαγές στη διάθεσή μού έχουν διαλύσει τη ζωή

Είμαι 21 ετών και έχω πρόβλημα με τη διάθεση μου η οποία αλλάζει σε δευτερόλεπτα και μου διαλύει τη ζωή… Φοβάμαι ότι έχω κυκλοθυμία και ότι δεν θα θεραπεύεται, αλλά επίσης ότι ίσως είναι θυρεοειδής… Σε λίγες μέρες θα πάω να εξεταστώ. Απλά δεν έχω αναφέρει τίποτα σε κανέναν γιατί φοβάμαι και θα ήθελα μια βοήθεια πως να το αντιμετωπίσω;

Ευχαριστώ.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος, Μίρκα Πλέσσα:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάνετε πολύ καλά που εξετάζετε και το θυρεοειδή σας καθώς τα οργανικά αίτια επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία. Θα σας πρότεινα στην επίσκεψη με την ενδοκρινολόγο να συζητήσετε για τις έντονες εναλλαγές της διάθεσης σας και να δείτε πώς θα σας κατευθύνει.

Τα συναισθήματά, η διάθεσή μας και οι εναλλαγές τους, είναι όμως και ένας δείκτης για άλλα σημαντικά πράγματα που μπορεί να μας απασχολούν και χρειάζεται να κοιτάξουμε, όπως ο τρόπος που ζούμε, οι σχέσεις μας και η σχέση με τον εαυτό μας.

Είναι φυσιολογικό ο εαυτός μας, αν κάτι τον δυσκολεύει και δεν το έχουμε εντοπίσει, να βρει τρόπους να μας το δείξει με τα συναισθήματά μας ώστε να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε.

Μιλήστε σε δικούς σας ανθρώπους που εμπιστεύεστε για το πως νιώθετε και για να λάβετε στήριξη και για να δείτε ότι δεν είστε η μόνη, ώστε να μην τρομάζετε. Σκεφτείτε επίσης, το ενδεχόμενο της ψυχοθεραπείας αν θεωρείτε ότι κάτι σας δυσκολεύει αυτήν την περίοδο και μπορεί να σας αποσταθεροποιεί και να σας επηρεάζει συναισθηματικά.

Μίρκα Πλέσσα

Ψυχολόγος Msc και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

www.mirkaplessa.com

Δαιδάλου 16, Ηλιούπολη, Αθήνα

6977745989

Σχετικά άρθρα