Αυτοτραυματισμός: Η φίλη μου κάνει χαρακιές στο σώμα της. Πώς να τη βοηθήσω;

Το πρόβλημα που έχω δεν επρόκειτο για έμενα αλλά για τη φίλη μου. Δυστυχώς πλέον δεν νομίζω πως μπορώ να είμαι φίλη μαζί της γιατί φοβάμαι πως μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Όταν τη γνώρισα πήγαινα 3η γυμνασίου και εκείνη πρώτη. Έμαθα ότι χαρακωνόταν και ήθελα πολύ να την πλησιάσω, να τη βοηθήσω μιας και δεν είχε αρκετούς φίλους. Και όμως από τότε γίναμε αυτοκόλλητες. Τώρα μετά από ένα χρόνο και τον τελευταίο καιρό φέρεται πολύ παράξενα. Έχει κοφτάκια στο δωμάτιό της και μαχαίρια και κάνει χαρακιές στο σώμα της. Μάλιστα, μια φορά όταν μπήκα έγραφε στον καθρέφτη της διάφορα άσχημα σχόλια για τον εαυτό της πχ. είναι άσχημη είναι χοντρή (είναι σχεδόν κόκαλο) και άλλα.

Να σας πω κιόλας ότι με ζηλεύει αρκετά, με έχει πολύ πάνω, ζηλεύει που έχω άλλους φίλους και με θέλει μόνο για εκείνη. επίσης δυστυχώς στην οικογένειά της είναι αρκετά άσχημα και δεν υπάρχει αγάπη γενικά.. Τώρα αυτές τις μέρες νιώθω ότι βλέπω μια άλλη κοπέλα, καμιά σχέση με αυτή που ήξερα. Είδα ξανά χαρακιές στο σώμα της, φέρεται ειρωνικά και δεν μας λέει τι έχει έμενα και στον άλλο της φίλο.

Αν μου απαντήσετε θα σας πω περισσότερα από εσάς θέλω μια γνώμη παραπάνω θέλω να δω τι θα κάνω δεν θέλω να καταλήξει σε ακραία πράγματα.

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η φίλη σου βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση που από το ιστορικό που περιγράφεις φαίνεται ότι η ίδια δεν έχει επίγνωση σε τι κίνδυνο βρίσκεται. Αυτό κάνει την κατάσταση της επείγουσα καθώς χρειάζεται άμεσα ψυχολογική βοήθεια.

Από μόνη της δεν μπορεί να κάνει κάτι για να ξεπεράσει αυτά που της συμβαίνουν αλλά ούτε και εσύ μπορείς να τη βοηθήσεις άμεσα. Αυτό που είναι πιο σωστό να κάνεις είναι να μιλήσεις στους γονείς της και να τους εκφράσεις την ανησυχία σου για την υγεία της. Από εκεί και μετά οι γονείς της πρέπει να κάνουν κάτι και να απευθυνθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας για εφήβους. Τέτοιο τμήμα υπάρχει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Γεννηματά, και πρέπει να απευθυνθούν εκεί.

Ο Παιδοψυχίατρος, συνεργάτης του boro.gr

Σχετικά άρθρα