Ανεξαρτησία στην εφηβεία: Φοβάμαι να δείξω εμπιστοσύνη στο παιδί μου

Θα ήθελα να λάβω τη συμβουλή σας για ένα θέμα που με απασχολεί σε σχέση με το πόση εμπιστοσύνη μπορώ να έχω στο παιδί μου, που βρίσκεται στην εφηβεία. Η κόρη μου θέλει να πάει διακοπές με τους φίλους της το καλοκαίρι του 2019, όπου τότε θα είναι 17 ετών. Στην παρέα της θα είναι άλλα 2 αγόρια ηλικίας 16 και 17 προς τα 18 ετών και 2 κορίτσια ηλικίας 18 και 17 προς τα 18 ετών.

Δεν ξέρω αν μπορεί να πάει διότι όσο και αν υπεύθυνη και λογική είναι, τη θεωρώ ακόμα μικρή. Εσείς τι πιστεύετε; θα είναι καλό να την αφήσω να πάει;

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Η ανάγκη του έφηβου παιδιού για ανεξαρτησία είναι μεγάλη, όπως είναι μεγάλη και η ανάγκη του να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τους συνομηλίκους του και να απομακρυνθεί από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας.

Οι διακοπές με συνομήλικους δίνουν στο έφηβο άτομο μια γεύση ικανοποίησης αυτών των αναγκών του.

parea diakopes

Από την άλλη, είναι κατανοητός ο φόβος των γονέων μπροστά στην απόφαση να επιτρέψουν στο παιδί τους ή όχι, να πάει διακοπές με τους φίλους του. Είναι φυσικό οι γονείς να ανησυχούν για τη σωματική ακεραιότητα και υγεία του παιδιού τους.

Αρχικά τονίστε στην κόρη σας το ότι πιστεύετε πως είναι ικανή να φροντίσει και να προστατεύσει τον εαυτό της. Ωστόσο μιλήστε της για τις ανησυχίες που έχετε, επειδή την αγαπάτε, και ότι θα θέλατε να διασφαλίσετε ότι θα είναι καλά εκεί  όπου θα πάει.

Κάνετε μια συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους και για το τι θα πρέπει να αποφεύγει, όπως: την κατανάλωση αλκοόλ, τις συναναστροφές με άτομα που δεν γνωρίζει η παρέα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (εάν κάποιος από την παρέα διαθέτει δίπλωμα), κλπ.

Από ό,τι φαίνεται, γνωρίζετε τους φίλους της με τους οποίους σχεδιάζει να πάει διακοπές και καλό θα ήταν να επικοινωνείτε και με τους γονείς τους.

Καθορίστε κάθε πότε θα επικοινωνείτε, ώστε να μένετε ήσυχη ότι είναι καλά.

Βρείτε μαζί χρήσιμα τηλέφωνα, όπως του κέντρου υγείας της περιοχής που θα κάνει διακοπές, σε περίπτωση που κάτι της συμβεί.

Ένα παιδί σε αυτό το στάδιο της εφηβείας που βρίσκεται η κόρη σας, νιώθει πως έχει έρθει ο καιρός να βγει στον κόσμο, να εξερευνήσει και να πάρει μόνο του αποφάσεις.

Η εμπιστοσύνη του γονέα συνεισφέρει στην αυτοεκτίμηση του νεαρού ατόμου.

Γιάννα Αγγελάκου

Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μail:[email protected]
Τηλ: 6982160384, 2731027590

Σχετικά άρθρα