Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία από έναν ψυχίατρο

Η αϋπνία αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα της Ψυχιατρικής και είναι το δεύτερο συχνότερο σύμπτωμα της Ιατρικής, μετά τον πόνο. Παραθέτω λοιπόν κάποιες πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπισή της:

  1. Κλείνουμε τα μάτια και προσπαθούμε να σκεφτούμε ένα ευχάριστο αλλά αδιάφορο σενάριο, π.χ. μία ευχάριστη εκδρομή. Επικεντρωνόμαστε στις εικόνες της διαδρομής. Φεύγει έτσι η σκέψη μας από τα προβλήματα που μας απασχολούν.
  2. Το βράδυ όταν ξαπλώσουμε δεν σκεφτόμαστε τα προβλήματά μας. Άλλωστε πρέπει να γνωρίζουμε ότι τις καλύτερες λύσεις μπορεί να τις βρει ο εγκέφαλός μας, το πρωί που είναι ξεκούραστος. Το βράδυ το μόνο πράγμα που κάνει το μυαλό μας είναι να επαναλαμβάνει τα ίδια αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε.
  3. Γυρίζουμε το ξυπνητήρια ανάποδα ώστε να μην βλέπουμε την ώρα, κατά τη διάρκεια των βραδινών αφυπνίσεων. Αυτό είναι μία συνηθισμένη πηγή άγχους. Λέμε «3 η ώρα και ακόμα δεν κοιμήθηκα… Μου μένουν άλλες 4,5 ώρες μέχρι να ξυπνήσω για τη δουλειά… δεν θα τα καταφέρω να κοιμηθώ και πάλι αύριο θα σέρνομαι…».
  4. Πριν πάμε για ύπνο αποφεύγουμε να δούμε ταινίες με έντονο ενδιαφέρον. Όταν κλείσουμε τα μάτια, δεν φαντασιώνουμε τον εαυτό μας στον ρόλο του πρωταγωνιστή, που τον κυνηγάει η Μαφία!
  5. Το βράδυ δεν πίνουμε καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα και ό,τι περιέχει καφεΐνη.
  6. Αποφεύγουμε βαριά γεύματα που θα μας βαρυστομαχιάσουν.
  7. Το οινόπνευμα ενώ σε μικρή ποσότητα προάγει τον ύπνο, σε μεγάλη ποσότητα διαταράσσει την αρχιτεκτονική του ύπνου και προκαλεί αφυπνίσεις.
  8. Είναι λάθος αυτό που συνίσταται συχνά: «εάν δεν σε παίρνει ο ύπνος, σήκω και κάνε ένα ζεστό μπάνιο, ή πιες ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα». Αντίθετα δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτα που δεν είναι μέσα στη ρουτίνα μας.
  9. Ο ύπνος πρέπει να είναι μια λειτουργία ρουτίνας, δηλαδή το ίδιο περίπου ωράριο, ακολουθώντας πάντα την ίδια διαδικασία.
  10. Όταν αλλάζουμε ωράριο ύπνου, οι βιολογικοί μας ρυθμοί χρειάζονται μερικές ημέρες για να προσαρμοστούν. Αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί είναι κάτι φυσιολογικό.

Απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Ψυχιατρικής, Παύλου Σακκά«Η Ψυχιατρική αλλιώς…». Ευχαριστούμε τις εκδόσεις ΒΗΤΑ για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Σχετικά άρθρα