Είμαι καλή μάνα;

Είμαι πολύ ή λίγο παρούσα στη ζωή του παιδιού μου; Είμαι πολύ αυστηρή ή πολύ χαλαρή; Καμιά μάνα δεν ξεφεύγει από τέτοιες ανησυχίες… Είναι άλλωστε τόσο δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή σε όλο αυτό! Κι αν “καλή μάνα” σημαίνει να αγαπάς το παιδί σου, να του φέρεσαι τρυφερά και να αφήνεις και λίγο… χώρο στον πατέρα να εκφράσει κι εκείνος τα συναισθήματά του;

“Καλή μητέρα σημαίνει να είσαι μια μητέρα επαρκώς καλή”, σύμφωνα με τον Donald Winnicott, τον γνωστό παιδίατρο και ψυχαναλυτή (1896-1971).

Τέλεια μητέρα δεν υπάρχει! Υπάρχουν 1002 τρόποι να είσαι μητέρα και να μην είσαι, να είσαι καλή ή κακή μητέρα.

Σε γενικές γραμμές μια καλή μητέρα:

Ικανοποιεί τις ανάγκες του παιδιού της

Από την πρώτη στιγμή που έρχεται στον κόσμο το παιδί της, η μητέρα είναι υπεύθυνη για να ικανοποιεί τις σωματικές αλλά και ψυχικές ανάγκες του παιδιού της.

Αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσει εξ αρχής είναι να αφουγκράζεται τις ανάγκες του μικρού της και να είναι εκεί δίπλα του, χωρίς ωστόσο να είναι τέλεια. Μια τέλεια μάνα είναι κάτι αγχωτικό για το παιδί.  Μην ξεχνάτε ότι είστε πρότυπο για το παιδί σας και θα του δίνατε έτσι ένα άπιαστο παράδειγμα προς μίμηση…

Ενθαρρύνει την αυτονομία του παιδιού

Σημαντικό για μια μητέρα είναι να αγαπάει το παιδί της όχι για αυτό που εκείνη θέλει να είναι αλλά γι’ αυτό που είναι πραγματικά. Να μην το μεγαλώνει για να είναι προσκολλημένο πάνω της αλλά για να κερδίσει εύκολα και γρήγορα την αυτονομία του.

Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να καταπολεμήσετε σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, την υπερβολική ανησυχία για το παιδί (αν θα χτυπήσει, αν θα αρρωστήσει) και να το αφήσετε να γευτεί πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, υπό την επιτήρησή σας πάντα.

Είναι απαραίτητο να βρείτε τη χρυσή τομή. Να μην είστε υπερπροστατευτικές γιατί θα του “κόψετε” τα φτερά αλλά ταυτόχρονα να φροντίζετε για την ασφάλειά του!

Να αφήνετε χώρο στον πατέρα

Μπορεί η μάνα να έχει πρωτεύοντα θέση στη ζωή του παιδιού, αλλά δεν πρέπει να βάζετε σε δεύτερη μοίρα τον ρόλο του πατέρα. Από την αρχή πρέπει το παιδί να τον αισθάνεται κοντά του και να λαμβάνει αγάπη και τρυφερότητα και από τους δυο. Παράλληλα, θα το βοηθήσει να ξεχωρίσει εύκολα τις διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα αλλά και τους ρόλους του πατέρα και της μητέρας.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

 

 

 

Σχετικά άρθρα